Uzbekistans president Islam Karimov drabbades av en hjärnblödning i lördags, enligt hans dotter. Bilden är från april i år vid ett besök i Moskva. Arkivbild.
Uzbekistans president Islam Karimov drabbades av en hjärnblödning i lördags, enligt hans dotter. Bilden är från april i år vid ett besök i Moskva. Arkivbild.

En dotter till Uzbekistans diktator antyder att pappan fortfarande lever.Meddelandet följer på obekräftad rapportering om att president Islam Karimov är död.

Karimovs yngsta dotter Lola Karimova-Tilljajeva tackar på Instagram alla som sänt sina önskningar om tillfrisknande sedan pappan, enligt henne, i lördags fick en hjärnblödning och lades in på sjukhus.

Dottern skriver att hälsningarna "hjälper honom att tillfriskna".

Den ansedda nyhetstjänsten Fergana har anonyma källor som säger att Karimov har avlidit. Andra mediers anonyma källor säger motsatsen.

Ferganas chef Danlil Kislov säger till The Guardian att han är "99 procent säker" på Karimovs död.

Flera Uzbekistan-experter gör samma bedömning, eller anser åtminstone att Karimov, 78, har gjort sitt efter 25 år som president.

De statligt kontrollerade medierna rapporterar ingenting om presidentens tillstånd. På onsdagen blir det dock svårare att undvika ämnet, då landet firar sin 25-årsdag som självständig stat. Enligt flera medier ställs delar av firandet in.

Vem som, eventuellt, traditionsenligt talar till nationen i stället för Karimov kan antyda vem efterträdaren blir. En vanlig gissning är den hårdföre premiärministern Sjavkat Mirzijojev.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset