En ny sajt länkar ihop flyktingar med privatpersoner som letar inneboende. Karin, 46, i Danderyd, väntar på att en familj ska flytta in i gästhuset. "Alla måste vara med och bidra", säger hon.

Sajten Refugees-welcome.se lanserades i går för att hjälpa nyanlända flyktingar att hitta privatpersoner som kan hyra ut ett rum eller gästhus under den pågående flyktingkrisen. Kontakten förmedlas genom lokala frivilligorganisationer – sedan sker en matchningsprocess som leder fram
till ett kontrakt. Kravet är att boendet ska erbjudas i minst tre månader och att hyran inte är orimlig.

– Vi vänder oss till vem som helst som kan tänka sig att ha en främmande människa boende hos sig. Det är inte så schysst att fly från ett flyktingläger i Turkiet för att hamna i ett tältläger på en slätt utanför
Malmö. Vår tanke är flyktingarna även ska få lättare att komma in i vardagslivet och i samhället, säger Fredric Landqvist som är ordförande för den ideella organisationen Refugees welcome.

► LÄS MER: Det här är skillnaden på att vara migrant och att vara flykting

Karin Ruiz, 46, i Danderyd, är en av dem som har anmält sig på sajten. Familjen har ett gästhus på villatomten som kan hyras ut till en mindre barnfamilj.

– Vi har pratat om det här tillsammans med barnen, att alla måste vara med och bidra. Flyktingfamiljen kan få bo här så länge de behöver, tills de hittar någonting som är lite mer permanent, säger hon.

Ska privatpersoner lösa flyktingkrisen?

– Man kan säkert ha massor av synpunkter på Migrationsverkets och kommunernas arbete, men det är en väldigt speciell situation. Det behövs initiativ där man försöker mobilisera de resurser som faktiskt finns och vara flexibel och kreativ i stället för att bara klaga.

► LÄS MER: 11 000 islänningar på Facebook: Vi kan ta emot varsin flykting

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset