När Karin Andersson, 30, läste om den friande dom som en 27-åring fått efter att ha haft sex med en 13-åring blev hon förbannad. Framförallt eftersom det berodde på att 13-åringen var för ”välutvecklad”. Hon skrev då ett blogginlägg, som nu delats över 15 000 gånger.

Privat.

Karin reagerade starkt på den friande domen.

I förra veckan skrev Metro om den 27-årige man som friats för våldtäkt mot barn sedan domstolen ansett att den 13-åring han haft sex med var ”välutvecklad”. Det fick journalisten Karin Andersson, 30, från Uppsala att ilskna. På sin blogg skrev hon därför ett inlägg där hon jämförde fallet med att sälja alkohol till minderåriga på Systembolaget, där hon själv tidigare jobbat.

– Jag blev instinktivt förbannad men också uppgiven och frustrerad. Frågan som dök upp i huvudet var: ”Är det här rimligt?!”. Så många gånger som det visat sig att tjejers utseende är det som på det ena eller andra sättet stjälper dem i rätten – på något vis trodde man inte att det kunde bli värre, att ansvarsförskjutningen kunde bli mer uppenbar, säger hon.

I inlägget skriver hon att hon förundras över att hon själv förväntades fråga en 30-åring om legitimation för att styrka sin ålder vid ett köp av en flaska rosé, samtidigt som en 27-åring inte ansågs ansvarig för att han inte frågat en 13-åring om hur gammal hon är innan han tar hem och har sex med henne.
 
”Jag försöker föreställa mig situationen när jag förklarar för min butikschef att jag helt enkelt sålde cider till den där 17-åringen för att ’hon var välutvecklad’. Jag är rätt säker på att det inte skulle räcka som förklaring och jag tänker mig att jag minst en gång skulle få höra något i stil med att ”det är DITT ansvar att försäkra dig”. Men det är ju alkohol det. Lite samlag kontra cider” skriver hon.

– Att ta ansvar handlar inte om att veta innan, utan om att ta reda på det man behöver ta reda på. Till exempel om en person man vill ligga med också vill ligga med en, eller om hen är tillräckligt gammal för att ha sex. Det borde inte vara svårare än så, men det är det tydligen i domstolarnas ögon, säger hon.

Blogginlägget har nu delats över 15 000 gånger.

– Att ett inlägg som mitt läses tusentals gånger så som det har gjorts kan inte ses på annat sätt än att vi inte accepterar hur samhället hanterar den här typen av övergrepp. Man behöver inte ha läst juridik eller arbetat inom rättsväsendet för att se och känna det orimliga i att en 13-årings kropp ska vara det som avgör om hon blivit våldtagen eller ej. Och det är det som mitt inlägg representerar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset