Karin Johannisson. Arkivbild.
Karin Johannisson. Arkivbild.

Hon skrev fram kvinnorna som subjekt i idéhistorien. Nu har författaren och professorn Karin Johannisson avlidit, vid 72 års ålder.

För drygt ett år sedan sade Karin Johannisson att hon hade skrivit färdigt sin sista bok. "Den sårade divan" kom också att bli hennes litterära slutpunkt, nyligen avled Johannisson i sviterna av cancer, skriver Dagens Nyheter.

Hela livet brann Karin Johannisson för att lyfta fram kvinnors existentiella villkor och hon vidgade konstant ett alltför snävt normalitetsbegrepp.

– Min gärning är feministisk, sade hon i en intervju med Andreas Ekström förra året.

Johannisson blev professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet 1996 och har en rik idéhistorisk bokproduktion. Hon debuterade 1974 med doktorsavhandlingen "Magnetisörens tid" och hennes senaste bok "Den sårade divan – om psykets estetik" Augustnominerades i fjol.

Karin Johannisson avstigmatiserade sjukdomar men visade också hur könskodade de ofta är. Männens svårmod runt sekelskiftet ansågs till exempel som ett kreativt tillstånd. Samma känslor stämplas i dag som en medicinsk diagnos och blir då en kvinnodominerad sjukdom.

– Det är just det som är risken. Att mycket av det som uppfattats som normalt plötsligt definieras som en avvikelse eller sjukdom. Tidigare har melankoli setts som något som tillhört de existentiella villkoren, allt enligt tanken att om man är en tänkande och kännande individ måste man vara sårbar inför världen, sade hon till TT, år 2009.

Johannisson tilldelades också en rad priser, som Övralidspriset vilket hon tog emot så sent som i somras.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset