Karin Berg.
Karin Berg.

Karin Berg skrev ett inlägg på Facebook om Danmarks nya smyckeslagar. ”Ett beslut så cyniskt vidrigt att det kunde tagits av Hitler själv.” skriver hon bland annat. I skrivande stund har inlägget gillats av 14 000 personer. "Vi vet vad som händer när vi börjar misstro grupper, det får vi aldrig göra igen" säger hon till Metro.

I det uppmärksammade inlägget kritiserar Karin Berg Danmarks nya smyckeslag. Hon skriver om sin egna vigselring och hur den är värd mycket för henne i affektionsvärde, då den är gjuten i guld från olika smycken hos fått av sin familj. 

”Denna ring är mitt värdefullaste smycke. Skulle jag sälja den skulle jag förmodligen få ett par tusenlappar, pengar som inte ens skulle täcka min familjs uppehälle en vecka.” skriver hon och resonerar om hur minnen från sin barndom och familj som skulle tas i från henne och skriver vidare:

”Detta för att få ut en tusenlapp eller två som kompensation för att dessa utsatta ska få söka asyl. Ett beslut så cyniskt vidrigt att det kunde tagits av Hitler själv”.

Sedan hon skrev inlägget i onsdags har det i skrivande stund gillats av över 14 000 facebookanvändare och delats över 4 000 gånger. 

►LÄS MER:  Jimmie Åkessons hyllning till danska ”smyckeslagen”: ”Ett föredöme”

Enligt den danska lagen ska polis få beslagta värdesaker från asylsökande för att finansiera asylprocessen. Något som för läraren Karin Berg för tankarna till 30-talets Tyskland.

– När jag hörde om den nya lagen om att konfiskera flyktingars ägodelar fick jag direkt associationer till det man gjorde i Tyskland under 30-talet. När man får den associationen är det något i samhället som är väldigt obehagligt. Någonstans får det vara nog, säger hon till Metro och fortsätter:  

– Vi har facit på vad som händer när vi börjar misstro grupper och när vi tar deras pengar. Vi ska låta bli det för vi vet vad det skapar för samhälle. Med det sagt tror jag inte att man ska starta förintelseläger i Damnark. Men man konfiskerade i Tyskland på 30-talet och det ska vi aldrig göra igen. 

►LÄS MER:  Yougov: 4 av 10 svenskar vill ta värdesaker från flyktingar

Karin är medveten om att förlovningsringar enligt den nya danska lagen inte ska konfiskeras.  Men hon ställer sig frågande tillurvalsprocessen.

– Vem ska avgöra vilket smycke som är personligt och vilket som inte är det? Det är en väldigt obehaglig diskussion. Danskarna kanske tänker att de om de köpt guld för alla sina pengar är det ju för att bygga en framtid här och då kommer de ju konsumeras här vilket gör att BNP ökar, säger hon.

►LÄS MER:  Efter ”smyckeslagen” – Kofi Annan besviken på Danmark

Här är hela inlägget på Facebook: 

Denna ring är mitt värdefullaste smycke. Skulle jag sälja den skulle jag förmodligen få ett par tusenlappar, pengar som...

Publicerat av Karin Berg  den 27 januari 2016
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset