Karl XII
Karl XII

Sverigedemokraterna i Karlskrona har i veckan satt upp en flotte med budskapet "Inga böneupprop i Karlskrona". Men muslimska gudstjänster var tillåtna redan i Sverige under Karl XII:s styre i just Karlskrona.

Under måndagen sjösatte Sverigedemokraterna i Karlskrona en flotte med budskapet att inga böneutrop borde tillåtas i staden. "Vi anser att det är en ljudförorening som skapar otrygghet och rädsla hos människor som flytt från islamisternas våld", skriver partiet i ett pressmeddelande.

Men som SVT Blekinge kunnat rapportera tilläts muslimska gudstjänster i Sverige redan under tidigt 1700-tal under Karl XII styre.

► LÄS MER: Nej, muslimer kräver inte att Tyskland ska stoppa Oktoberfest

– Karl XII var tvungen att låna 444 000 daler silvermynt av armeniska, turkiska och judiska långivare. När de sedan skulle hämta tillbaka pengarna blev de stationerade i Karlshamn och Karlskrona, säger historikern Harry Svensson till SVT Blekinge.

Under den kyrkolag som var rådande under Karl XII:s styre tvingades alla som befann sig i Sverige men inte var med i kyrkan att döpa sig. Men för att blidka de judiska och muslimska långivarna tvingades han skriva ett fribrev så att dfe kunde utföra sina gudstjänster utan att straffas.

– Fribrevet är beviset för att Karlskrona är den första staden i Sverige där muslimer förrättat gudstjänst, säger Harry Svensson till SVT Blekinge.

I en tidigare version av den här artikeln stod det att muslimska böneutrop var tillåtna under Karl XII:s tid. Korrekt är att gudstjänster var tillåtna.

► LÄS MER: Nej, inget storbråk mellan flyktingar och tiggare i Malmö

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik