Rikard Karlberg. Arkivbild.
Rikard Karlberg. Arkivbild.

Rikard Karlberg satte hela världseliten på plats i världstourtävlingen i Shanghai. Den svenske golfaren leder efter en inledande 64-rond.

29-åringen inledde med fyra raka birdies och gjorde sedan ytterligare fem under den dimmiga förstaronden. På det sista hålet kom dagens första bogey, då han slog ner bollen i en fairwaybunker.

Karlberg, 87:a på världsrankningen, är ett slag före amerikanen Rickie Fowler som i sin tur är ett slag före landsmannen Daniel Berger och skotten Russell Knox.

– Jag försökte köra på järnet och det fungerade bra. Jag är grymt nöjd med alla delar av spelet, säger Karlberg till Svensk Golf.

– Banan är väldigt lik vad jag spelat i Asien tidigare med bra design och mjuka Bermudagreener som man inte får så mycket spinn på. Det är bara att skicka allt på pinnen.

Alex Norén är delad nia efter en 68-rond och Henrik Stenson är på delad 14:e plats efter att ha gått runt på 69 slag.

Det är första gången som Karlberg är med i en världstourtävling med spelare från de allra största golftourerna. Men debutanter har spelat bra tidigare – i fjol vann Russell Knox i sin första start på Shanghai-banan.

Karlberg spelar på Europatouren sedan 2015 och tog sin första seger där förra hösten. I år har han en andraplats i de brittiska PGA-mästerskapen som bästa resultat – hittills.

Göteborgaren blev proffs för tio år sedan och har sedan dess spelat på den svenska touren, Asien-touren och på den europeiska Challenge-touren innan han tog sig in på Europatouren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset