Gör som Karlsson på taket, svälj ner medicinen med lite socker. Enligt en ny studie kan socker göra viss antibiotika mer effektiv på att utplåna bakterieinfektioner. Sockret lurar nämligen vissa bakterier, som annars hade överlevt antibiotikan genom att spela döda, att konsumera antibiotika i tron att det är socker och därmed dö på riktigt.

Forskarna säger att om man tillsätter socker kan läkemedel förstärka behandlingen för vissa kroniska bakteriella infektioner. Hittills har studierna bara utförts på djur och mer forskning behövs fortfarande för att se om det blir samma resultat för människor.

Studien visar att behandlingen med medicin och socker tillsammans fungerar mot konstgjord urinvägsinfektion hos möss, men det är ändå tveksamt om det kommer att fungera på människor. "Ett problem kommer att vara att få sockret till platsen för infektionen. socker som ges en människa kommer att brytas ner på vägen och kommer inte nödvändigtvis att resa till platsen för infektionen" säger Nathalie Q. Balaban, forskare vid Hebrew universitetet i Jerusalem, skriver Live Science.

Bertil Ericson/Scanpix

Karlsson på taket hade fullständigt rätt när han bad lillebror blanda ihop en Kuckelimuckmedicin åt honom - ny studie visar att socker i medicinen är bra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset