Den sista gruppspelsmatchen mot Brasilien i OS var Sveriges lagkapten Tobias Karlssons sista i den blågula tröjan. Efter 180 landskamper väljer försvarsgeneralen nu att sluta i landslaget.

"Det har varit ett jättesvårt beslut att fatta och blev ännu svårare efter OS där vi inte alls kom upp i den nivå vi vet att vi kan hålla. Det hade varit betydligt enklare om vi hade spelat bra där. Jag har alltid känt en oerhörd stolthet över att representera Sverige och även om jag har spelat min sista landskamp hoppas jag att jag framöver kommer att kunna hjälpa landslaget på andra sätt", säger 35-åringen i ett pressmeddelande.

Till vardags är Tobias Karlsson även lagkapten i tyska SG Flensburg-Handewitt.

"Jag har oerhört höga krav på mig själv och känner att min kropp inte längre klarar av den hårda belastning som kommer av spel i både klubb- och landslag. Kan jag inte längre prestera på en hög nivå kommer jag heller inte att kunna stärka laget."

Tobias Karlsson debuterade i landslaget som 25-åringen och har gjort 180 A-landskamper. Höjdpunkterna i landslagskarriären är OS-silvret 2012 och VM på hemmaplan 2011.

"Prestationsmässigt är det OS-silvret som slår högst, det var en fantastisk turnering, men VM på hemmaplan var också en verklig höjdpunkt. Det är få förunnat att få spela ett internationellt mästerskap på hemmaplan och jag måste medge att jag är lite avundsjuk på damerna som har ett EM i Sverige i december att se fram emot."

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset