När autistiske Lukas var 15 år fann han äntligen ro i islam. Tre år senare försvann han plötsligt från familjen hemma i Köpenhamn – och ett halvår senare fick mamma Karolina veta att han hade dött som IS-krigare i Syrien.

Privat

Lukas Dam.

Privat

Mamma Karolina Dam och Lukas som liten. 

Lukas Dam hade kämpat i hela sitt liv när han som 14-åring för första gången på allvar kom i kontakt med islam. Lukas hade autism och ADD, och diagnoserna gjorde att han hade svårt att läsa av sociala sammanhang och han hamnade därför ofta i konflikter. Men i islam fann han något som han länge hade sökt, berättar hans mamma Karolina Dam. 

– Islam är en livsstill, det är en religion som man tar till sig i sitt hjärta. Det är en filosofi och en ideologi som fyller hela ens liv. Och det var precis det som han hade ett behov av, säger Karolina Dam. 

Lukas kom i kontakt med islam genom en man på en bilverkstad som har praktiserade hos via skolan hemma i Köpenhamn. Och när han började bli inåtvänd och stängde in sig på sitt rum en hel sommar trodde Karolina först att han bara betedde sig som vilken annan tjurig tonåring som helst.

Men när han under en period sov om dagarna och åt och drack sent på kvällen, förstod hon vad det handlade om.

– Då frågade jag honom om han skulle på Ramadan. ”Ja”, sa han då, och det var så jag fick veta att han hade konverterat till islam, säger Karolina Dam. 

De följande tre åren blev Lukas mer och mer radikal i sin tro – en radikalitet som allt oftare orsakade konflikter i familjen, framför allt vad gällde mat. Till att börja med hungerstrejkade Lukas när det serverades kött som inte var halal – det vill säga kött som inte är slaktat enligt muslimsk tradition. Och det gick till och med så långt att han vägrade vara hemma om det fanns griskött i huset. 

Men trots att Lukas nya tro satte käppar i hjulet för familjelivet, välkomnade Karolina de förändringar som religionen innebar för hennes son. 

– Jag är mor till en pojke som har haft det svårt hela sitt liv och som har kämpat för att få folk att acceptera och förstå honom. Så för mig var det fantastiskt att se att han helt plötsligt hade empati och kunde värna om andra människor. Det var härligt att få se min pojke äntligen få ro.

Att Lukas blev radikal i sin tro trodde både Karolina, hans socialhandläggare och kontakperson, hängde samman med hans diagnos, eftersom människor med autism har ett behov av fasta rutiner och ramar för hur de ska leva sina liv. Men nu förstår hon att han i själva verket blev hjärntvättad av flera män som var radikala muslimer. Män som utnyttjade att Lukas befann sig i en känslig tid i sitt liv.

– Han blev hjärntvättad, det råder det inga tvivel om. Det sker mycket i en pubertet som gör att man söker information och kunskap, så det är rätt tid i livet att bli radikaliserad på. 

I slutet av maj förra året försvann Lukas plötsligt från Köpenhamn. Tre dagar senare ringde han till Karolina för att berätta att han befann sig i Turkiet. 

– Han hade ett gott hjärta och ville hjälpa andra människor, det kunde han aldrig bli av med. Han reste iväg för att hjälpa i flyktingläger, och det gjorde han också de fyra första månaderna. Jag har fått höra från andra att han jobbade hårt.

Karolina var orolig för att hjälparbetet inte var det enda som Lukas höll på med där nere, och försökte förgäves övertala honom om att resa hem. 

– Jag var rädd för att han skulle bli dödad, att han skulle bli knuffad i fel riktning. Hans förhållande till IS och att han över huvud taget hade något dem fatt göra fick jag veta först när han dog. 

Den 26 december bombade den USA-ledda koalitionen, som Danmark stödjer, ett IS-fäste i den syriska staden Kobane. Två dagar senare knackade en man, som enligt Karolina har varit inblandad i flera terrorangrepp i Danmark, på Karolinas dörr och berättade att Lukas var sårad.

– Men jag kunde se på honom att det inte stämde. Han grät och reagerade som om min son var död.

Efter att hon hade undersökt saken själv fick hon till sist sin sons död så gott som bekräftad via en Facebookgrupp för IS-sympatisörer. Det finns inte några fysiska bevis för att han inte längre lever, men eftersom myndigheterna inte kan resa in i en krigszon och skaffa fram information får Karolina acceptera informationen från Facebook.

– Försök föreställa dig att som mor få veta, via en Facebookuppdatering av IS-krigare, att din son är martyr. Jag har inte fått någon dödförklaring och jag kan inte begrava min son. Men jag blir tvungen att acceptera den här verkligheten. 

Smärtan och ensamheten, och ett hopp om att få i gång en debatt om rekryteringen av IS-krigare i Danmark, är det som har gjort att Karolina har valt att berätta om sin son. Hon har också startat ett nätverk – Sons and daughters of the world – som ska hjälpa andra danska föräldrar som befinner sig, eller riskerar att hamna, i samma situation som hon. 

–  Vi måste öppna ögonen och sätta ord på det som pågår. IS ska stoppas, myndigheterna pressas, och föräldrarna ska stöttas. Det är inte humant att behöva vara ensam med allt det här. Föräldrarna klarar inte det här själva, och de ska inte behöva vara ensamma. Har de behov för att prata så finns vi här.

Karolina har svårt att tala om Lukas som död och uttrycker sig ofta om honom i presens. Hon säger att det är tungt att gå vidare utan bevis och utan en begravning, och hon när fortfarande ett litet hopp om att han ska var vid liv.  

– Även om jag ser hur verkligheten är, så är den svår att acceptera. Jag vill att min son ska komma hem, jag vill inte att han ska vara död. Jag har så mycket som jag vill säga till honom, och jag vill fråga varför han gick med i IS. Jag har så många obesvarade frågor. 

Studio Ett i Sveriges Radio var första svenska mediet att uppmärksamma Karolinas historia. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset