Karolinska Universitetssjukhusets sjukhusdirektör Melvin Samsom berättar om hur sjukhuset går vidare med åtgärdsarbetet.
Karolinska Universitetssjukhusets sjukhusdirektör Melvin Samsom berättar om hur sjukhuset går vidare med åtgärdsarbetet.

Karolinska universitetssjukhuset sjösätter ett omfattande åtgärdsprogram efter skandalen med konstgjorda luftstrupar. Samtidigt meddelar sjukhuset att två chefer får gå.

Ingen av de verksamhetschefer som anställde Paolo Macchiarini är kvar i sina chefsförordnanden. Det är däremot de två som tidigare var kirurgen Paolo Macchiarinis chefer på Karolinska universitetssjukhuset när denne experimenterade med konstgjorda luftstrupar på tre patienter. Dessa två, verksamhetschefen för öron-, näs- och halskliniken samt temachefen för hjärta-kärl, får nu lämna sina chefsposter.

Det meddelar sjukhusdirektören Melvin Samsom.

– Som verksamhetschef har man ett ansvar och är ansvarig för patientsäkerheten, säger Melvin Samsom till TT.

33 punkter

Vid en pressträff redovisade sjukhuset vilka åtgärder det kommer att vidta med anledning av skandalen.

Åtgärdsprogrammet tar sin avstamp i den rapport som Kjell Asplund presenterade för ett par veckor sedan, en rapport där sjukhuset fick svidande kritik på hela 33 punkter.

– Vi har väldigt många förbättringsområden, men gällande thoraxkliniken kommer vi att jobba både med riktade stöd- och uppföljningsåtgärder och noga följa utvecklingen på kliniken. Vi kommer även att titta på strukturen och patienssäkerhetskulturen, säger chefläkare Nina Nelson Follin.

En programsamordnare har utsetts på sjukhusdirektörens uppdrag och sjukhusets ledningsråd kommer att följa upp rapporteringen av programmet regelbundet.

– Vi är väldigt beslutna att genomföra detta, säger Melvin Samsom.

Ber om ursäkt

Dessutom har sjukhuset skickat brev med en officiell ursäkt till den enda patient som överlevde operationerna samt till de anhöriga till två av patienterna. Sjukhuset letar fortfarande efter anhöriga till den tredje patienten, som opererades på sjukhuset men dog i USA. Sjukhuset framför även en önskan om en personlig kontakt med de anhöriga för att diskutera hur det kan stötta.

Sjukhuset har även analyserat andra operationer där Paolo Macchiarini varit huvudoperatör under sin tid vid sjukhuset, sammanlagt tolv stycken.

– En av dessa är redan anmäld enligt lex Maria. Vi granskar även två andra operationer mer utförligt för att se om det kan finnas något med dessa, säger Nina Nelson Follin.

Exakt när åtgärdsprogrammet är genomfört kan Melvin Samsom inte exakt svara på. En del åtgärder sätts in direkt, medan andra är mer långsiktiga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset