Macchiarini-affären har satt djupa spår i svenskarnas uppfattning om Karolinska institutet. Arkivbild.
Macchiarini-affären har satt djupa spår i svenskarnas uppfattning om Karolinska institutet. Arkivbild.

Macchiarini-affären har satt djupa spår i svenskarnas uppfattning om Karolinska institutet. KI rasar i anseende bland universitet och högskolor i Sverige.

I TNS Sifos årliga enkät om förtroendet för landets lärosäten backar institutet till tolfte plats från den fjärdeplats KI hade förra året. På en 100-gradig förtroendeskala faller KI från 85 förra året till 59 i år.

– Det är extremt allvarligt och vi är inte alls nöjda med det här, säger Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor på KI, till SVT Nyheter.

Ledningens agerande och mediehantering under turbulensen kring Paolo Macchiarini får underkänt av Sifo TNS opinionschef Toivo Sjörén. Han tror att resultatet kunnat bli ännu sämre om det inte funnits ett grundmurat förtroende för institutionen som lärosäte.

Undersökningen gjordes i juni, alltså innan den senaste tidens turbulens.

– Det är svårt att veta vad en mätning nu skulle ge för resultat. Fallet är ju stort ändå men diskussionen som varit den sista tiden har ju i alla fall inte förbättrat situationen för KI, säger Toivo Sjörén till TT.

Anseendeindex för svenska lärosäten har genomförts av TNS Sifo sedan 2012. Drygt 2 600 personer intervjuades i en webbaserad enkät.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset