Alla behöver få feedback på olika sätt och det är både upp till chefen och den anställda att hitta ett sätt som känns rätt, skriver Nina Jansdotter.
Alla behöver få feedback på olika sätt och det är både upp till chefen och den anställda att hitta ett sätt som känns rätt, skriver Nina Jansdotter.

Många medarbetare skulle säkert vilja skicka sina chefer på en och annan kurs för att förbättra deras ledarskap. Men vad händer när chefen går på kurs enbart för att komma tillbaka och introducera helt nya arbetsmetoder som inte känns rätt för de anställda? Det svarar Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter på i en läsarfråga.

Fråga: ”Min chef har varit på en feedbackkurs och nu kör hon hallelujamöten varje fredag där medarbetare prisas och vi står upp tillsammans och klappar händerna. Jag blev utnämnd till ”veckans härligaste medarbetare”, men jag tycker inte om rampljus och den här typen av feedback motiverar mig inte. Alla verkar tycka att det här är toppen förutom jag, vad ska jag göra? Jag har börjat titta efter nytt jobb.”

Nina Jansdotter svarar:
Jag ler lite när jag läser din fråga eftersom jag känner igen det här beteendet med tvära kast som kan ske i någons ledarskap efter att de ”varit på kurs”. På den här typen av ledarskapskurser kan man ibland få lära sig att negativ kritik ska ges i enrum medan beröm med fördel kan ges inför en grupp. I vissa fall fungerar den här metoden.

LÄS MER: Tidigare Facebook-chef: Sociala medier förstör samhället

Det kan vara svårt att ta till sig den här typen av beröm eftersom det känns ganska vagt – vad menas med ”veckans härligaste medarbetare” och vad betyder det att vara ”härlig”? Många har svårt för att ta till sig sådan feedback, även om den är menad som positiv. De är istället i behov av beröm som är mer specifik, skräddarsydd och konstruktiv och utan att veta mer om dig så misstänker jag att du tillhör den senare gruppen.

Det kan ju vara så att chefens påhitt tillhör en övergående fas just efter kursen och att du inte behöver göra så mycket åt det. Men om den här lite mer amerikanska ledarstilen är där för att stanna måste du fundera över hur du ska lösa situationen. Antingen kan du se dig om efter ett annat jobb eller så kan du lyfta problemet med din chef. Enligt mig är ett ledarskap som bäst när var och en tillfrågas hur de bäst vill ta emot positiv och negativ kritik. Vänd på det hela och ge din chef feedback genom att förklara varför du inte motiveras av det här på samma sätt som dina kollegor. Du kan be om att få slippa ta emot beröm just så för att du inte trivs med det. Förhoppningsvis så tar din chef detta som en nyttig påminnelse om att alla hennes medarbetare inte är stöpta i samma form och modifierar sin nya modell lite.

Passa också på att ge chefen positiv feedback. Du kan även ta steget ännu längre genom att fråga henne hur hon helst vill få beröm. Jag misstänker att det är i grupp och då kan du på nästa fredagsmöte ge henne beröm för hur bra hon är på att anpassa ledarskapet så att alla får beröm på sitt eget unika sätt. Du fattar nog galoppen.

LÄS MER: Björn Hedensjö: Din kollega är ingen tankeläsare

Ställ din fråga

Namn: Nina Jansdotter.
Gör: Metros karriärcoach, beteendevetare och föreläsare.
Kontakt: En gång i månaden svarar Nina på en läsarfråga som kan handla om allt ifrån ett problem på jobbet till karriärtips. Mejla din egen fråga till [email protected].

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset