Nina Jansdotter är karriärcoach, beteendevetare och föreläsare.
Nina Jansdotter är karriärcoach, beteendevetare och föreläsare.

Är det en bra idé att tagga kollegan i roliga inlägg på Facebook och skriva statusar om ditt jobb? Enligt Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter, som en gång i månaden svarar på en läsarfråga, finns det vissa saker som du borde se upp med när det kommer till att vara vän med kollegorna i sociala medier.

Fråga: Jag har börjat ett nytt jobb och nu droppar vänförfrågningarna in på Facebook. Än så länge har jag bara tackat ja till en och det är någon som jag känner lite sedan innan. Är det en bra idé att vara vän med alla kollegor i sociala medier? Jag vill ju kunna skriva om mitt jobb på Facebook utan att det blir känsligt.

Nina Jansdotter svarar:
Det här är ett vanligt dilemma nu för tiden och eftersom vi inte har haft sociala medier speciellt länge finns det mycket att lära här. För det första måste du fundera över vilken strategi du har när det gäller Facebook. Ser du plattformen som något du har privat, eller ser du det som en plattform för nätverkande och personligt varumärkesbyggande? Låt svaret bli ett riktmärke för hur du ska hantera vänförfrågningar i framtiden.

LÄS MER: Karriärcoachen: Så hanterar du nervositeten under löneförhandlingen

Eftersom du redan tackat ja till en vänförfrågan från en kollega finns risken att du hamnar i en klurig situation om du inte tackar ja till resten. Om du vill att ditt konto ska vara till för enbart vänner och familj är det bra att du talar om det för kollegorna. Om du är öppen med din strategi kan andra förstå ditt beteende istället för att tolka dina intentioner fritt. Ta upp det som en punkt på ett möte på jobbet där ni diskuterar vilka olika strategier det finns för sociala medier. På så vis kan ingen känna sig utesluten från en gemenskap.

Titta på hur dina kollegor gör och kommunicerar. Om alla är vän med alla riskerar du ju faktiskt själv att bli utanför gemenskapen om du väljer att tacka nej till alla vänförfrågningar.

Om du vill ha båda delarna, alltså dela privata saker med vänner och familj samtidigt som du är kompis med kollegorna, föreslår jag att anpassar inläggen du postar. Du kan posta inlägg för dina privata kontakter och andra inlägg för dina jobbkontakter. Det kräver lite mer medvetenhet om vad som ska skrivas inför vilken publik men det är ett sätt att hitta en gyllenen medelväg. Däremot måste du tänka på att allt alltid kan skärmdumpas och spridas till andra än du hade tänkt.

LÄS MER: Så skriver du en intresseväckande inledning till ditt personliga brev

Jag rekommenderar aldrig att man skriver något negativt om jobbet eller en kollega i sociala medier. Det finns oftast regler för hur anställda får uttrycka sig om sin arbetsplats och vad som är sekretess. Min tumregel är att du aldrig ska skriva något som du inte är beredd att sätta upp på en skylt vid skrivbordet.

Ställ din fråga

Namn: Nina Jansdotter.

Gör: Metros karriärcoach, beteendevetare och föreläsare.

Kontakt: En gång i månaden svarar Nina på en läsarfråga som kan handla om allt i från ett problem på jobbet till karriärtips. Mejla din egen fråga till [email protected]

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset