”Ingen kommer att vilja luncha med mig”. Det var en av tankarna som for genom huvudet när det för några år sedan var dags att bestämma sig. Skulle jag hoppa av mitt fina chefsjobb, mitt i karriären, och sätta mig i skolbänken igen? Bli vanlig student istället för den ”någon” jag vant mig vid att vara? Det blev i alla fall på det viset, jag hoppade på psykologprogrammet. Jag kapade visserligen min inkomst med 90 procent i ett slag och slutade få inbjudningar till ambassadmingel. Men farhågan att ingen mer skulle vilja luncha med mig visade sig vara helt fel. Tvärtom.

Folk jag inte hört av på tio år eller mer tog kontakt, ville luncha, fika eller ta en öl. Att jag klivit av den upptrampade stigen väckte en nyfikenhet hos många, och den värme jag mötte gjorde mig överväldigad. Jag insåg då att väldigt många går runt med vilande drömmar om att göra något helt annat än det som förväntas av dem. Men ofta finns en osäkerhet om vad det skulle vara eller hur det skulle gå till.

Sedan dess har jag lärt mig några enkla men kraftfulla tankeövningar som används som stöd för personer som funderar över riktning i livet och vill komma i kontakt med sina djupaste värderingar. Vill du själv testa en i kortversion ska du tänka dig att du på något sätt blivit dig själv i framtiden, och att du ska fira din 90-årsdag.

På den här festen befinner sig de tre viktigaste personerna du kan föreställa dig i ditt liv. När de håller tal till dig, vad vill du helst av allt att de ska säga om hur du har levt ditt liv? Min erfarenhet är att den frågan väldigt sällan besvaras med ”du har alltid tagit det säkra före det osäkra”, ”du har aldrig gjort någon upprörd” eller ”du har alltid gjort precis som andra tycker”.

När jag tog mitt steg, förstod jag sen, hade jag fått till en rätt bra kontakt med min inre 90-åring. Kanske är du på helt rätt plats i karriären just nu, men det skadar aldrig att kolla om din inre 90-åring har något att säga om saken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset