Anna-Carin Carnebro jobbar som ”webbevakare”.
Anna-Carin Carnebro jobbar som ”webbevakare”.

Det är attraktivt på dagens arbetsmarknad att vara "på hugget" och i karriären. Så här kan du bli det – med hjälp av egen karriärspaning.

Ett av de mest effektiva sätten att bli mer ajour i din karriär är att bli skicklig på webbevakning inom ditt eget arbetsområde.
– Du får koll på nyheter, lediga jobb, evenemang, kan diskutera viktiga frågor och kompetensutveckla dig – helt gratis, säger Anna-Carin Carnebro, som jobbar professionellt som just ”webbevakare”.
– Numera finns oändliga möjligheter att hålla koll på sin egen bransch, på trender lokalt och globalt, på konkurrenter och specifika företag.

Risken när du börjar spana är att du blir överväldigad. Ett tips i så fall är att ligga ett steg bakom de mest aktiva spanarna; leta upp och lära känna de människor eller grupper som i sin tur gillar att bevaka, nätverka, knyta kontakter och ”vara om sig och kring sig” på just ditt område.
– Satsa sedan på att successivt höja kvaliteten på din egen bevakning. Var selektiv. Sluta följa personer och grupper som levererar för låg kvalitet och ge andra chansen i stället.
– Justera också i inställningarna så att du inte får e-postmeddelanden och andra notifieringar från de olika kanalerna hela tiden, annars är det lätt att känna sig stressad. Kanske räcker det för dig att få ett mejl som serverar dig en sammanfattning en gång i veckan?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset