Över 15 bränder på svenska flyktingförläggningar bara i år. På flera håll har brandbomber hittats, på andra håll har polisen ingen förklaring. Men bränderna sprider sig över hela landet.


Klicka på symbolerna för att läsa mer.

I helgen uttalade sig statsministern om de omfattande bränderna på svenska asylboenden.

– Jag är helt övertygad om att de allra flesta i vårt land inte vill se det här. Det är inte det Sverige vi känner stolthet över, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

– Jag är orolig för retoriken och för att vi ska få ökade spänningar i vårt samhälle. Nu är inte tid för kampanjer och att uppegga människor till olika saker. 

Över 15 flyktingboenden har under året utsatts för bränder eller försök till brandattentat. Och de tycks inte vara centrerade till någon särskild geografisk plats. I stället drabbar de flyktingar i hela landet.

►LÄS MER: Särskolan förvandlas till asylboende över natt – elever tvingas flytta

Det finns över 8 000 asylboenden i hela landet och i Malmö har det tagits beslut om att sekretessbelägga adresser till förläggningarna.

– Vi kommer att sekretessbelägga adresserna till våra boenden. Det är ju utifrån det som har hänt ute i landet. Vi vill försäkra oss om att det blir så tryggt som möjligt kring våra boenden, säger Annelie Larsson, direktör för sociala resursförvaltningen till Sydsvenskan.

I kartan ovan har Metro sammanställt de incidenter som drabbat asylboenden.
 

►LÄS MER: Hon fällde flykting – nu tänker hon stämma honom

TT / Montage
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset