Öldrickandet skjuter i höjden under sommaren och likaså Systembolagets försäljningssiffror. Samtidigt är det många som lägger på sig några extra kilon. Metro har kartlagt de största kaloribovarna bland de bästsäljande ölerna.

AllOverPress/Bryggerierna/Montage Metro

"Åbro original extra stark" innehåller flest kalorier av de tio bäst säljande ölerna i Sverige.

Under sommarmånaderna juni-augusti 2014 såldes strax över 71 miljoner liter öl i Sverige, vilket är drygt en tredjedel av Systembolagets totala försäljning under hela året. 

Svenskarna dricker med andra ord en hel del öl och alkohol under sommaren, samtidigt som många också lägger på sig några extra sommarkilon – sannolikt delvis på grund av all alkohol.

Att öl innehåller kalorier är ingen nyhet. Men har du koll på exakt hur mycket extra energi du stoppar i dig under en utekväll? Metro har undersökt kaloriinnehållet i Systembolagets tio bäst säljande öler under förra året.

Den största kaloriboven är nummer tio på topplistan; Åbro original extra stark, ett starköl med 7,3 % alkohol som innehåller 70 kalorier per 100 ml. Och på plats två hamnar Sofiero guld, 7,5 %, med 54 kalorier per 100 ml. 

LÄS MER: Så många kalorier innehåller alkoholen

Anledningen till att just den här två ölen innehåller flest kalorier är att de också innehåller mer alkohol än de övriga åtta undersökta ölerna. 

Det är nämligen alkoholen som står för den mesta energin i öl. Generellt kan man alltså säga att ju starkare öl desto fler kalorier. Men även ölets recept påverkar kalorimängden. 

En genomsnittlig vuxen kvinna bör få i sig omkring 2 000 kalorier och en vuxen man cirka 2 500 kalorier per dygn. Dricker man fem glas á 40 cl av Stockholm festival, 5,3%, – som innehåller minst antal kalorier av de tio ölerna – får man i sig 720 kalorier.

Dricker man lika många glas av Åbro original extra stark får man i sig nästan det dubbla; 1 400 kalorier. 

– Vill man ha en öl med mindre kalorier ska man dricka alkoholfri öl, det är det som vi rekommenderar, säger Ola Passmark, senior brand manager vid Åbro bryggeri. 

LÄS MER: Så många sockerbitar innehåller en burk kvarg

I dag behöver bryggerierna inte redovisa näringsinnehållet i öl på flaskor och burkar. 

– Det finns inget sådant krav för något livsmedel. Det är frivilligt så länge varan inte har något närings-eller hälsopåstående, då måste det finnas en näringsdeklaration på förpackningen, säger Lena Wallin, statsinspektör vid Livsmedelsverket. 

Men reglerna är på väg att ändras. I december 2016 kommer ett krav på näringsdeklaration på livsmedel. För alkohol kommer kravet däremot bara att finnas för drycker med mindre än 1,2 procent alkohol.

– Men EU-kommissionen ska utreda det här och det kan bli så att man blir tvingad att ange åtminstone mängden kalorier för alkoholhaltiga drycker med över 1,2 procent alkohol. Med tanke på hur många kalorier man kan få i sig när man dricker tycker vi att det vore bra om det blev obligatoriskt, säger Lena Wallin. 

Åbro har i dag inga planer på att redovisa näringsinnehållet i sina öler, även om det skulle innebära en service och en tydlighet för kunden.

– Vi följer de märkningskrav som vi är skyldiga att göra. I dagsläget har vi inga pågående projekt med produkter med lägre kalorimängd, säger Ola Passmark.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset