John Kasich fick frågan av en student vid St. Lawrence-universitetet i Canton i delstaten New York.
John Kasich fick frågan av en student vid St. Lawrence-universitetet i Canton i delstaten New York.

En ung kvinna i publiken frågade republikanen John Kasich om vad han skulle göra för att öka tryggheten när det gäller sexuellt våld på universiteten och hans svar fick en del att höja på ögonbrynen.

Den amerikanska politikern John Kasich har fått hård kritik sedan han besvarade en fråga från en ung kvinna som just börjat på universitetet, rapporterar tv-kanalen CNN. Hon frågade:

– Om du blir president, vad kommer du att göra för att jag som collegestudent ska kunna känna mig tryggare när det gäller sexuellt våld, trakasserier och våldtäkt?

Kasich svarade att det är viktigt att det efter en våldtäkt finns platser som kvinnan kunde ta sig till där hon konfidentiellt kunde anmäla brottet, där det finns tillgång till så kallade rape-kits, alltså särskild medicinsk utrustning för att samla bevis vid våldtäkter, och möjligheten att "söka rättvisa när du haft lite tid att tänka igenom det hela".

– Jag har två 16-åriga döttrar och jag gillar inte ens att tänka på det.

►LÄS MER: Donald Trump och Hillary Clinton pressas av rivaler 

På slutet lade han till:

– Jag kan ge dig ett råd: gå inte till fester där det finns mycket alkohol.

Kasich, som försöker bli republikanernas presidentkandidat, sade ingenting om förebyggande arbete och Demokraternas ledning kritiserade honom för att han ägnade sig åt "victim-blaming", alltså att offret är den som är ansvarig för att se till att sexuella övergrepp inte händer. 

John Kasich avfärdade kritiken och twittrade senare: "Det är bara en person som är skyldig vid sexuella övergrepp och det är gräningsmannen."

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset