År 2008 kastade journalisten Muntazer al-Zaidi en sko på George W. Bush. Han fick tre års fängelse för skokastet.
År 2008 kastade journalisten Muntazer al-Zaidi en sko på George W. Bush. Han fick tre års fängelse för skokastet.

För tio år sedan kastade han en sko mot George W. Bush. Nu ställer han upp i Iraks kommande presidentval. "Det första jag ska göra att be USA om en officiell ursäkt till alla irakier".

Journalisten Muntazer al-Zaidi skapade rubriker världen över när han för tio år sedan kastade en sko på USA:s dåvarande president George W. Bush. Den dåvarande presidenten var 2008 på besök i Iraks huvudstad Bagdad och höll en presskonferens när journalisten, idag 39 år, kastade skon.

Enligt Al-Zaidi var kastet ”en avskedskyss” till ”en hund” och menar att det var en protest mot USA:s invasion i landet. Bush lyckades undvika att bli träffad av skon och al-Zaidi blev nerbrottad på golvet och utförd ur rummet av presidentens säkerhetsvakter. Han blev senare dömd till tre års fängelse för skokastet – men släpptes efter nio månader.

LÄS MER: Miljontals irakiska flyktingar hemma igen

Nu är han tillbaka, denna gång som en kandidat i det kommande presidentvalet i Irak som hålls den 12 maj. Det skriver CNN.

I en video som 39-åringen publicerat på Facebook säger han bland annat:

”Som ni känner till sedan tidigare, kommer jag stödja det förtryckta folket och vara emot förtryckare”.

LÄS MER: IS besegrat – återuppbyggnaden återstår

– Jag har inga problem med USA eller amerikaner. Mitt enda problem är med den tidigare presidenten George W. Bush. Han ockuperade mitt land och dödade mitt folk, säger al-Zaidi till CNN och fortsätter:

– Om jag blir premiärminister eller president i Irak är det första jag ska göra att be USA om en officiell ursäkt till alla irakier, kompensation till offren och att de ska ställa den tidigare presidenten George W. Bush till svars.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Irak USA val