Katarina blev både osäker och arg på chaufförens agerande.
Katarina blev både osäker och arg på chaufförens agerande.

När Katarina Garamvölgyi, 31 år, tryckte på stoppknappen stannade inte busschauffören. Han ska då ha sagt att Katarina inte kunde gå av på hållplatsen för att hon har rollator – trots att hon gjort det flera gånger tidigare.

Katarina Garamvölgyi har åkt buss 639 från Tekniska högskolan i Stockholm mot Rimbo många gånger. Hon brukar alltid gå av på hållplatsen Väsbylund, där hennes pappa kommer och möter henne så att hon ska slippa gå själv.

När hon under torsdagen gjorde samma resa hävdade busschauffören att Katarina, som har ett lindrigt förståndshandikapp, inte kunde gå av vid Väsbylund, berättar hon. Enligt honom skulle hon vara tvungen att åka till Rimbo station, som ligger åtta hållplatser bort.

– Jag blev jätteosäker. Jag brukar ju alltid gå av vid Väsbylund. Dessutom var chauffören väldigt otrevlig, så jag blev arg också, berättar Katarina för Metro.

När Katarina inte heller fick gå av vid hållplatsen efter Väsbylund ryckte två unga tjejer in.

– Tjejerna sa till busschauffören ordentligt, så till slut fick jag gå av med hjälp av dem. Det var på Näs gård, två hållplatser efter Väsbylund, säger Katarina.

LÄS MER: Här kollar bussföraren på Youtube under färd – frias från brott

Efter att till slut ha blivit avsläppt ställdes Katarina inför nästa problem. Hon var nu tvungen att ta sig tillbaka, vilket innebar att hon var tvungen att ta sig över vägen för att kunna ta bussen i motsatt riktning.

– Bilarna kör jättesnabbt på den vägen, och jag har stora balanssvårigheter och dålig hörsel. Det var en jättestor utmaning för mig att ta mig över vägen.

Katarina ringde till slut sin pappa, som fick åka och hämta henne.

– Hon var naturligtvis väldigt upprörd, det hörde jag på henne, så jag åkte direkt, berättar Laszlo  Garamvölgyi, Katarinas pappa.

Enligt Mahdi Ahmadi, presskontakt på Nobina som kör bussarna, är alla busshållplatser anpassade så att alla ska kunna gå av.

– De kan användas av alla, även människor med rörelsehinder och funktionsnedsättningar. Vi ska alltid hjälpa folk att komma av bussen om det behövs, säger han.

Vad säger du om chaufförens agerande?

– Om det stämmer så är det felaktigt och vi har påbörjat en internutredning om händelsen.

LÄS MER: Busschauffören tvingades tvärtnita – blev misshandlad av mamma

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset