En flicka tittat på när myndigheterna kommer för att evakuera människor från huset där hon bor i Tabarre, Haiti.
En flicka tittat på när myndigheterna kommer för att evakuera människor från huset där hon bor i Tabarre, Haiti.

Orkanen Matthew nådde Haiti på måndagen, lokal tid, på sin långsamma färd norrut.– Den har potential att vara katastrofal, säger meteorologen Dennis Feltgen vid det amerikanska orkancentret till Reuters.

Slumområdet Cité Soleil i huvudstaden Port-Au-Prince riskerar att drabbas hårt. Hela området, med 500 000 invånare ligger under havsnivån. Stadsdelens borgmästare Jean Hislain Frederic beskriver det för Miami Herald som skålformat och riskerar att vattenfyllas när regn och vågor drar in. Att stadsdelens kanaler är fyllda av skräp riskerar att ytterligare förvärra situationen.

En del har vägrat att sätta sig i skydd, av oro för att deras bostäder ska plundras om de lämnar dem, medan andra lytt myndigheternas uppmaningar.

Haiti är känsligt för jordskred, sedan mycket av träd på landets kullar kapats för att göra kol som säljs som bränsle.

I Les Cayes skyddsrum har omkring 150 personer samlats i en skola.

– Efter orkanen kommer vi vara miserabla. Vi kommer att vara hungriga, husen kommer att vara förstörda, säger fyrabarnsmamman Rosetta Joseph till Reuters.

Efter Haiti väntas orkanen nå Kuba och på tisdag Bahamas, för att på torsdagen nå Florida, fortfarande som en orkan, men med lägre styrka.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset