Katerina och henns man förlorade sin son Petar som reslutat av det gängrelaterade våldet i Göteborg. Nu startar hon en manifestation i Petars namn.
Katerina och henns man förlorade sin son Petar som reslutat av det gängrelaterade våldet i Göteborg. Nu startar hon en manifestation i Petars namn.

Våldet måste få ett slut. Det är Katerina och Miroslav Petrovics budskap efter att deras son Petar dödats av en slump i det gängrelaterade krig som pågår i Göteborg. "Nu har de börjat döda vem som helst" säger Katerina Petrovic.

Sonen Petar Petrovic blev bara 20 år. Han hamnade i kulornas väg, som av en slump, när skottlossning utbröt på en restaurang i Göteborg.

Det var på kvällen den 18 mars som två män sköt med automatvapen på restaurangen vid Vårväderstorget i Biskopsgården, skriver Sveriges Radio som berättat om familjen Petrovics initiativ.

Två män dödades och ett tiotal personer skadades i vad som var en av många gängrelaterade skjutningar i Göteborg den senaste tiden. Petar, som inte har någon som helst koppling till gängen, fick sätta livet till.

– Nu har de börjat döda vem som helst, de bryr sig inte om vem som finns i området, det är skrämmande. Vi har bott här länge för att vi känt oss trygga men nu är vi livrädda när hans bror ska gå ut, säger Katerina Petrovic.

Därför har hon och maken Miroslav startat ett projekt som ska hjälpa till att stoppa våldet. Under lördagen inleds en manifestation till Petars minne där man går till platsen där han blev mördad.

– Vi har ordnat med en banderoll med Petars bild där det står ”hans liv ska vara det sista som går till spillo”, säger Katerina.

På torget samlas vänner och de som vill ge sitt stöd. Hans kusin kommer att spela på gitarr, något som Petar gjorde själv, och andra frivilliga artister kommer också att visa sitt stöd.

Målet är att senare starta en förening för att sysselsätta ungdomar. För att förhindra att de som ”inte har någonting att göra kommer ut på gatan”, som Katarina beskriver situationen. Hon vill hjälpa de föräldrar som inte har råd att erbjuda sina barn aktiviteter och ge dem stöd för att minska risken att barn vänder sig till den kriminella sfären.

– Vi gör det här i hans namn. Det är dags att vi börjar reagera, säger hon.

Efter Petars bortgång är Katerina missnöjd med mycket. Inte minst den dåliga hjälp hon fick av myndigheter att behandla sorgen. Och hon slänger gärna en känga åt politikerna som inte tar problemet på allvar.

Hon beskriver Petar som en skyddsängel. Hans död ger henne, på något sätt, styrka att orka engagera sig på det här sättet.

– Vi föräldrar måste göra någonting. Vi vill vända det här tråkiga som har hänt till något positivt. Vi vill visa att det finns folk som vill säga ifrån, som vill visa att de bryr sig, säger Katerina Petrovic.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset