Katja Perkiö, 41, är nu sjukskriven till sista augusti.
Katja Perkiö, 41, är nu sjukskriven till sista augusti.

En morgon när Katja Perki, 41, skulle till jobbet kom hon inte upp ur sängen. Hon hade drabbats av utmattningssyndrom.

En morgon i början på februari när väckarklockan ringde hemma hos Katja Perkiö, 41 i Avesta, kom hon inte upp ur sängen.

– Plötsligt märker jag att jag har försovit mig. Det händer aldrig, berättar Katja.

Hon klev till slut upp, men hade svårt att hålla sig vaken. Hon ringde till jobbet och meddelade att hon var sjuk och gick sedan och lade sig igen. Den dagen gjorde hon ingenting annat än att sova.

– Men dagen efter var jag fortfarande lika trött. Sedan började jag få ångest och ont i kroppen.

►LÄS MER: Stressen på arbetsplatsen gör oss allt sjukare

Katja trodde att hon var sjuk, hon tänkte att hon kanske hade brist på någonting, och bestämde sig därför för att gå till läkaren. Där fick hon veta att det inte rörde sig om varken influensa eller vitaminbrist. Läkaren gjorde det klart för henne: Om hon fortsatte leva sitt liv som innan så kunde hon dö.

– Läkare sa att jag hade drabbats av utmattningssyndrom. Jag ville inte tro det, men jag förstod det ändå när hon väl sa det.

Redan under hösten hade Katja börjat känna av symptom, hennes händer och fötter domnade, fick problem med magen och tappade matlusten. Men hon lade ingen större vikt vid det. Hon pressade sig själv väldigt hårt, både på jobbet och i vardagen, och hade dessutom ett väldigt turbulent privatliv eftersom hennes mamma blev sjuk.

►LÄS MER: Ulrika, 24, var stressad och slutkörd – tills hon bestämde sig för att ta kontroll

När Katja till slut kom till läkaren där i februari sjukskrevs hon i två veckor – men hon mådde bara sämre och sämre. I dag är sjukskriven till sista augusti och går och pratar med en kurator en gång i veckan. Läkaren har ordinerat promenader, vilket fungerar bra för Katja. Hon tar sju olika tabletter om dagen, bland annat ångestdämpande, antidepressiva, järntabletter och magnesiumcitrat.

– En del har reagerat på att det är så många tabletter, men det är inga farliga mediciner och de är inte beroendeframkallande, säger Katja.

I hopp om att kanske kunna hjälpa någon annan ville hon dela med sig av sig historia och skrev därför ett inlägg på Facebook till sina vänner. Men inlägget delades snabbt till fler än så och i skrivande stund har det fått över 5 500 delningar. Meddelanden från personer över hela Sverige som känner igen sig i hennes symptom strömmar in i inkorgen.

– Det är sorgligt att det är så många som har de här symptomen och mår så här. Man börjar fundera på vad det är för fel. Hur kan det bli så här?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset