Kattdödaren i Högsbo har fått en copycat
Kattdödaren i Högsbo har fått en copycat

Tre döda katter har hittats utplacerade kring Björnåkersskolan i Burträsk, sydväst om Skellefteå. En låg i en papperskorg, en låg i en busskur vid skolan och den tredje hade tryckts in i bibliotekets bokfack.

– Det blir särskilt obehagligt med tanke på det som hänt i Göteborg, säger Inger Brännström Johansson, rektor på Björnåkersskolan, till Västerbottensnytt.

Knappt en vecka har gått sedan en 16-årig pojke erkände att han dödat nio katter i Högsbo i Göteborg. Nu har liknande händelser inträffat i det lilla samhället Burträsk utanför Skellefteå. Totalt tre katter har hittats i och omkring Björnåkersskolan i Burträsk. 

Det var skolans vaktmästare som på onsdagsmorgonen upptäckte de tre katterna. Polis kallades till platsen och har nu tagit med sig de döda djuren till polisstationen i Skellefteå. Katterna ska enligt Västerbottensnytt ha ha varit illa sargade.

Enligt vakthavande befäl på polisstationen i Skellefteå har man kunnat konstatera att katterna inte dött en naturlig död, utan dödats avsiktligt. Polisen har  inlett en utredning om djurplågeri och har i nuläget ingen känd gärningsperson. 

På Björnåkersskolan går barn i förskolan till och med årskurs nio. Personal på skolan har pratat med eleverna om det som hänt.

– Det är angeläget att barnen vet hur de ska agera om de hör eller ser något kring det som hänt. De ska prata med en vuxen, säger Inger Brännström Johansson till Västerbottensnytt.

På sociala medier har spekulationer börjat kring ett eventuellt så kallat copycatbeteende, det vill säga att någon i Burträsk härmar kattdödaren i Högsbo. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset