Den nioåriga katten  Garçon smittades mössen på landet.
Den nioåriga katten  Garçon smittades mössen på landet.

Theresas katt smittades av kokoppor när han jagade möss i höstas, vilket ledde till hans död. – Det hela är väldigt mystiskt, säger Theresa Benér. VARNING FÖR STARK BILD!

Katten Garçon, 9, var tillsammans med sin ägare Theresa en helg på lantstället i Österlen där han sprang fritt på åkrarna och jagade gnagare som han mumsade i sig, vilket Kvällsposten tidigare skrivit om.

Efter två veckor tillbaka hemma i Malmö växte plötsligt en märklig böld fram ovanför Garçons öga. Theresa tog med sig katten till veterinären, där de tog prover. Bölden fortsatte växa och flera koppor växte fram runt kattens hals och tassar.

LÄS MER:Katthiv ökar i Sverige

När testresultaten kom visade det sig att Garçon smittats av kokoppor – en ovanlig virussjukdom.

– Veterinärerna hade inte sett sjukdomen tidigare och det hade inte förekommit i journaler på åtta år berättade de, säger Theresa till Metro.

Efter några dagar slutade Garçon att äta och han dog snart av blodförgiftning.

Den ovanliga virussjukdomen finns främst hos gnagare, som smittar katter. Men även människor kan smittas av kokoppor. Människor blir oftast smittade genom kontakt med en kokoppssmittad katt som i sin tur troligen smittats av gnagare, enligt folkhälsomydigheten. I Sverige finns en handfull fall av kokoppor hos människor de senaste decennierna, alla från södra Sverige.

– Det är ingen anmälningspliktig sjukdom och läker ut hos människor så exakt hur många som smittats vet vi inte. Men för människor är det en lindrig sjukdom. Men man ska ändå vara försiktig när man handskas med katter, eller något annat djur som är sjukt eller har öppna sår, säger Håkan Miörner, smittskyddsläkare på Smittskydd Skåne.

LÄS MER: Hovrättens dom: ge tillbaka katten till barnbarnet

Theresa vill uppmärksamma vad som hände med Garçon så att fler blir medvetna om sjukdomen.

– Det var jobbigt att ingen hade erfarenhet av att möta den här sjukdomen. Därför är det bra att berätta att denna förfärligare sjukdom faktiskt kan finnas. Jag hade aldrig trott att det var farligt för min katt i vår lilla skog på landet, säger hon.

LÄS MER: Kattmamma bröt sig in hos veterinären för att vara med sina ungar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa