Katten Vincent kan äntligen gå igen, tack vare proteser i titan.
Katten Vincent kan äntligen gå igen, tack vare proteser i titan.

Katten Vincent kom till katthemmet utan bakben. Men hans nya matte hade en dotter som läste till veterinär. Nu har han fått nya ben, i metall.

Vincent hittades skadad vid en camping i amerikanska delstaten Iowa. När han kom till katthemet i Story County i staden Nevada visste inte personalen vad som hänt honom.
 

►LÄS MER: Våghalsig katt tjuvåkte med flygplan – klamrade sig fast på vingen


Han hamnade till slut hos Cindy Jones, vars dotter Emily läser till veterinär vid universitetet i Iowa. Det visade sig bli Vincents räddning. Emily lät nämligen universitetets veterinärkirurg titta på Vincent. Vid tre års ålder fick han ett par bakben av titan.

– Jag räknar med att han kommer att hoppa runt och göra normala kattsaker inom kort, säger kirurgen Mary Sarah Bergh till Cnet.
 

►LÄS MER: Någon krossade katten Tottes ben – nu kämpar han för sitt liv


Det är inte mer än ungefär 25 djur världen över som har fått motsvarande proteser som Vincent, enligt Bergh och därför var det ganska oklart hur ingreppet skulle gå. Den första operationen gjordes i februari 2014, och det följdes upp av en operation i februari i år. Därefter har titanbenen förlängts vid olika tillfällen.

De kommer i slutändan, allt eftersom Vincent lär sig gå bättre, bli lika långa som en vanlig katts bakben.

– Hans skelett ser utmärkt ut. Implantaten är stabila och han går väldigt bra på dem. Jag kunde inte vara mer nöjd med hur han mår för tillfället, säger Bergh till Cnet.
 

►LÄS MER: Här skrämmer en liten katt livet ur en björn

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur