Personer som vuxit upp med katt kan öka risken för att drabbas av schizofreni senare i livet. Pojken på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Personer som vuxit upp med katt kan öka risken för att drabbas av schizofreni senare i livet. Pojken på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Barn som har katt löper större risk för att drabbas av schizofreni när de blir äldre.

Sambandet har varit känt sedan tidigare – men den senaste studien som publicerats i Schizophrenia Research gör forskarna ännu säkrare på att det verkligen finns en ökad risk för att drabbas av schizofreni för dem som vuxit upp med en katt i hemmet, rapporterar CBS News.

Det är inte katterna i sig som ger ökad risk för den psykiska sjukdomen. Förklaringen är i stället parasiten Toxoplasma gondii, som är vanlig bland katter och kan spridas till alla varmblodiga djur, med andra ord även till människor. De flesta som smittas kommer aldrig att få några symtom, men personer med lågt immunförsvar kan – förutom schizofreni – drabbas av missfall, fosterskador, veckolånga influensaliknande symtom, blindhet och i värsta fall döden.

LÄS MER: Därför älskar katter att ligga i lådor

Lyckligtvis finns det några enkla knep som minskar risken för att barn smittas av parasiten: ¬- Barn kan skyddas genom att alltid ha katten inomhus och alltid täcka kattlådan när den inte används, skriver rapportförfattaren E. Fuller Torrey i ett mejl till CBS.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset