Katterna Olle, Ferdinand och Lillebror har följare från hela världen på Instagram.
Katterna Olle, Ferdinand och Lillebror har följare från hela världen på Instagram.

Katterna Olle, Ferdinand och Lillebror är världskändisar, utan att veta om det. De har närmare 28 000 följare på Instagram och deras klappramsa har visats 20 miljoner gånger.

Att söta katter är populära i sociala medier är ingen nyhet. Kattsyskonen Olle, och Ferdinand har en egenhet som gjort dem extra populära . De har en lek där de slår framtassarna mot varandra. Patty cake kallar deras ägare det, efter en populär engelsk klappramsa.

Det är inget de tränats till, utan något de kommit på själva, säger matte Helena Liljeqvist Rogbrant i Stockholm.

– De gjorde det andra dagen vi hade dem hemma, efter att vi hämtat hos uppfödaren.

I japansk tv

Det var för två och ett halvt år sedan. Då startade ägarna ett Instagramkonto. Ett år senare utökades familjen med Lillebror och i dag har kontot 27 800 följare.

– Det känns helt fantastiskt, det är jätteroligt, säger Helena Liljeqvist Rogbrant.

I dag har katterna även en egen Youtubekanal och eget Facebookkonto.

Filmklipp på klappleken visades under hösten av den amerikanska talkshow-stjärnan Ellen DeGeneres och i förra veckan i en japansk tv-show. Ett klipp som lagts upp på Unilad har över 20 miljoner visningar.

Lite intäkter har kändisskapet också fört med sig, berättar Helena Liljeqvist Rogbrant, om än i blygsam skala jämfört med amerikanska megakändisen Grumpy cat, med 1,9 miljoner följare på Instagram.

Gillar kartonger

Vad är det då som gör att katter får så stort genomslag i sociala medier?

– För våra katter är det ju den speciella klappleken de gör. Men sedan tror jag folk gillar det lättsamma och naturliga hos djur. Det är inget konstlat, de är som de är, säger Helena Helena Liljeqvist Rogbrant.

De tre kattsyskonen av rasen brittisk korthår tar kändisskapet med ro. Och när de inte leker klapplek roar de sig som katter i allmänhet.

– De fick en ny leksak som är väldigt populär, en liten fjädervippa, den leker de med hela tiden. Lillebror dricker vatten ur badkarskranen flera gånger om dagen och Olle älskar att ligga i kartonger, berättar matte.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset