De två katterna var avmagrade, slöa och det låg avföring och kiss i lägenheten.
De två katterna var avmagrade, slöa och det låg avföring och kiss i lägenheten.

De två katterna hittades ensamma i lägenheten. De var uttorkade, utmärglade och stank av kiss. Ägaren ska nu upp i rätten – och har erkänt vanvård.

Efter en anmälan gjorde länsstyrelsens djurskyddsinspektörer ett oanmält besök i en lägenhet i Stockholms län i slutet av 2017. De två katterna omhändertogs direkt med stöd av djurskyddslagen.

– Det värsta jag sett gällande vanvård, sa en veterinär, som varit yrkesverksam i sex år, i polisförhör efter att ha undersökt dem.

LÄS MER: Granskning: De plågar och vanvårdar djur – men få döms till fängelse

Lägenheten stank av katturin

När katterna omhändertogs i lägenheten fanns det mat och vatten i skålarna. Men de var kraftigt avmagrade, slöa, hade tandsten, dålig päls och upplevdes som kontaktsökande. Deras öron var fulla med smuts, skabb och infektioner.

Hela lägenheten stank av katturin och avföring låg på golvet.

Enligt länsstyrelsen hade vanvården orsakat katterna lidande, smärta och stress.

LÄS MER: De har djur trots förbud

Ägaren erkände brott

Ägaren åtalades i april i tingsrätten för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Kvinnan erkände brott och sa att hon av privata skäl hade bott i en annan bostad i ett halvår och endast tittat till katterna i sin lägenhet. Ibland hade hon varit där varje dag, ibland hade det gått upp till fem dagar mellan besöken.

Hon förklarade att hon förgäves försökt omplacera katterna, inte velat avliva dem, mått dåligt över situationen och var lättad att de nu omhändertagits av myndigheterna.

Målet ska nu upp i rätten.

LÄS MER: Kvinna lät sin katt kissa ner lägenheten – nu vräks hon

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset