Jurgita Kausaite. Arkivbild.
Jurgita Kausaite. Arkivbild.

Jurgita Kausaite fick sparken och tänkte lägga av med basket.I stället tog den förra förbundskaptenen över Alvik.– I livet vinner man med människor. Vi har en trupp som är väldigt nära varandra och om man är trygg spelar man bättre, säger hon inför ligastarten.

Den 31 mars slog blixten ned.

Efter tre EM-kvalmatcher och 206 dagar på posten som förbundskapten för det svenska basketlandslaget fick Jurgita Kausaite sparken – och världen rasade.

– Jag ska inte ljuga. I två veckor var jag förkrossad. Jag hade en vision och var inte färdig. Jag ville ha mer tid. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Jag ville inte coacha längre. Jag var lite barnslig, säger hon till TT.

Det tog ett par veckor till innan Kausaite förstod att hon älskade basket för mycket för att lämna sporten.

Med en ny säsong för dörren är hon tillbaka som coach på klubbnivå, i ligan. Hon efterträder Francisco Pinto i Alvik – ja, samme Pinto som tog över landslaget efter Kausaite.

Men hon är inte ute efter revansch.

– Det handlar inte om mig. Jag är en del av en verksamhet. Men jag vill visa att Alvik fattade rätt beslut. Jag är tacksam för att jag fick chansen.

"Inte läkt"

Kausaite säger att hon mår bra nu. Hon trivs med livet och att hon ser fram emot att gå till träningarna.

De allra närmaste lotsade henne genom krisen – "Min flickvän sade: 'Det här kan du läsa, det här får du inte läsa'" – och jobbet har fått henne på rätt köl.

– Livet är inte enkelt men det går att resa sig. Det är viktigt att ha människor omkring sig som man kan lita på. Jag fick jättemycket stöd. Jag visste inte att jag hade så många vänner i Sverige.

Hon upplevde avskedandet som ett svek och helt har hon inte kommit över det.

– Det har inte läkt än. Såret gör fortfarande ont, säger hon.

TT: Tvivlade du på din egen förmåga?

– Nej, jag tvivlade inte. Jag visste att det skulle bli tufft. Vi hade ingen bra lottning, var ett helt nytt ledarteam, hade en del skador och bara fem dagar till förberedelser. Och det är väldigt tufft at säga hej då efter en vecka (med storförlust mot Spanien) och ha en dålig känsla när man samlas igen.

Ser människan

I Alvik känns det bättre.

Den 45-åriga litauiskan som vann EM-guld som spelare 1997 vet att hon har mycket att lära det unga laget – men också att det krävs tålamod.

För några år sedan ville hon ändra allt på en gång.

Nu ser hon inte bara spelet och spelarna – utan också människorna.

– Om man är trygg och trivs med lagkamraterna spelar man bättre basket. Glada spelare är bättre spelare, säger hon.

Jurgita Kausaite vet hur Alvik ska göra succé.

– Det gäller för mig att hitta nyckeln till spelarnas hjärtan. Om jag ser deras behov, inte bara som basketspelare utan också i privatlivet – då blir det bra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset