Bild från Keleti-stationen i Budapest, tagen av  Kaveh Chamasi på torsdagen. Stor desperation råder och kaotiska scener har de senaste dagarna utspelat sig i  huvudstad Budapest, där myndigheter har hindrat migranter från att gå ombord på tåg mot Österrike och Tyskland.
Bild från Keleti-stationen i Budapest, tagen av  Kaveh Chamasi på torsdagen. Stor desperation råder och kaotiska scener har de senaste dagarna utspelat sig i  huvudstad Budapest, där myndigheter har hindrat migranter från att gå ombord på tåg mot Österrike och Tyskland.

För två dagar sedan åkte Kaveh Chamsai, 27, från Stockholm ner till Budapest, en stad som de senaste dagarna fått stor uppmärksamhet för de kaotiska scener som utspelar sig. Tillsammans med vänner hjälper han nu flyktingarna på plats.

Kaveh Chamasi

Tre kundvagnar med med alltifrån bananer, äpplen, juice, babymat, skor för barn och vuxna, f ärgkritor och ritblock, pussel till barnen och mycket mer.

 
Kaveh Chamasi

Personer på flykt, sittandes utanför centralstationen i Budapest, Ungern.

Kaveh Chamsai flyttade nyligen hem till Sverige från Budapest, där han sedan 2008 har bott och utbildat sig till läkare. I onsdags reste han tillbaka för ett par dagar i staden. Men efter att ha sett den rådande flyktingsituationen i den ungerska huvudstaden och omkring centralstationen Keleti bestämde han sig för att göra något.

– Det kändes bara som en självklarhet, om jag ändå är på plats, varför inte hjälpa till och göra mitt yttersta, säger han till Metro.

– Antalet människor som behöver hjälp är överväldigande, och den hjälpen som ges nu räcker ju inte till. Just nu är det ganska outhärdligt, folk går runt barfota, folk är smutsiga och har det jävligt jobbigt, det märks. Men det känns ändå som att det finns hopp.

► LÄS MER: Tvetydig Orbán öppnar för kvotsystem

Till en början hade han ingen tanke på att dra in en insamling, men efter att vid lunchtid på torsdagen ha skrivit ett Facebook-inlägg där han ber vänner och bekanta att swisha över pengar har de bara strömmat in. Sammanlagt har privatpersoner swishat över nästan 70 000 kronor.

– Det känns sjukt omtumlade att folk där hemma verkligen ställer upp när det behövs, och så ovillkorligt. De vet att det behövs, och bidrar. Det har varit ett så sjukt stort moraliskt och materiellt stöd från folk hemma och det betyder världen för de som tar emot hjälpen men också för oss som försöker hjälpa.

För pengarna har de kunnat inhandla flera kundvagnar med mat – bananer, juice, bröd, flera sorters kex, granolakakor och andra saker som är lätta att dela ut – kläder, skor, leksaker och mjukisdjur. 

Ritblock och kritor är särskilt uppskattade bland barnen som befinner sig på stationen i väntan på vidare resa genom Europa. Det är ett bra sätt att sysselsätta sig och få tiden att gå, berättar Kaveh.

► LÄS MER: Kaos på tågstationen i Budapest

– Under kvällen i går var vi och lämnade förnödenheter hos en lokal hjälporganisation som heter Migration Aid som har flera lager runt stationen och organiserar större delen av arbetet. Sen delade vi själva ut skor, leksaker och så till barnen.

När Metro pratar med honom på fredagseftermiddagen har fokus skiftat till att dela ut varma kläder, regnponchos, liggunderlag och tält, då vädret skiftat och det blir allt kallare. Under dagen har de även varit och inhandlat läkemedel från apoteket, alltifrån antibiotika till diarremedicin.

Men Kaveh Chamsai är minst sagt ödmjuk när han talar om deras insats.

– Vi ser det som att det egentligen inte är vi som gör jobbet utan personerna hemma, vi agerar bara ett verktyg eftersom vi har möjligheten att vara på plats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset