Kristdemokraterna genom gruppeldaren Andreas Carlson (KD) begär en debatt om personlig assistans. Arkivbild.
Kristdemokraterna genom gruppeldaren Andreas Carlson (KD) begär en debatt om personlig assistans. Arkivbild.

Kristdemokraterna begär att riksdagen ordnar en aktuell debatt om "neddragningarna inom personlig assistans".Men det är en missuppfattning att det skärs ned i assistansen, hävdar regeringen.

KD:s gruppledare Andreas Carlson beskriver läget som att oron hos de som har personlig assistans och deras anhöriga växer.

"Vi möts också av allt fler berättelser om vilka effekter indragna beslut kan ge", skriver Carlson.

I förra veckan lämnade Vänsterpartiet in ett förslag till socialutskottet, som går ut på att riksdagen ska uppmana regeringen att stryka en mening i direktiven för i år till Försäkringskassan. Meningen säger att "Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen".

V hävdar att uppmaningen har lett till att bedömningen av assistansbehov har blivit hårdare.

Barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) anser att det sprids missuppfattningar om vad som sker och att det gör människor oroliga utan att det finns skäl för det. Men hon konstaterade, i en debattartikel häromdagen, att andelen personer som beviljas statlig assistansersättning har minskat något i år.

Socialutskottet har bett Regnér och Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler att komma för att svara på frågor. Troligen blir det den 25 oktober.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset