Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor hösttalar på KD:s partifullmäktige.
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor hösttalar på KD:s partifullmäktige.

Kristdemokraterna vill se en specialenhet inom polisen mot näthat och att ärekränkningsbrott ska falla under allmänt åtal.– En hel ungdomsgeneration får inte uppleva att nätet är laglöst land, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Förslaget om en särskild ”nätpolis” kom i hennes hösttal på Hasselbacken i Stockholm. Specialenheten ska jobba med integritets- och ärekränkningsbrott på nätet. Som stöd för arbetet föreslår KD också en rad lagändringar.

Ärekränkningsbrott är i dag så kallade målsägandebrott, vilket innebär att man måste väcka enskilt åtal.

– Det är orimligt, det måste vara ett ansvar som rättsväsendet tar, säger Ebba Busch Thor.

Allmänt åtal

KD vill därför att det ska falla under allmänt åtal och att rättssystemet självständigt ska driva fallen. Åklagarväsendet har tidigare framhållit att mängden anmälningar är för stor och ohanterbar för detta. För att lösa det vill KD se ett ”sållningsinstrument” som ska underlätta åklagarnas prioriteringar. Exakt hur det ska fungera, framgår inte av KD:s förslag.

Partiet vill också skärpa lagstiftningen mot kränkande fotografering. Den som filmar eller tar kränkande bilder ska kunna dömas för brott även om bilderna inte sprids. I övrigt föreslår KD en rad förslag som bygger på Integritets- och straffskyddsutredningen, förslag som väntas komma nästa höst.

– De bör behandlas snabbare, säger Busch Thor.

I frontlinjen

Det handlar bland annat om att klassa spridning av så kallad hämndporr, nakenbilder och andra kränkande uppgifter som olaga integritetsintrång. Ett annat förslag är skärpta regler för olaga hot. Det ska bli straffbart om man hotar att sprida kränkande uppgifter eller bilder om det är ägnat att framkalla allvarlig fruktan. KD vill att det ska räcka med allvarlig oro.

Ebba Busch Thors tal präglades annars av den värderingskris som hon anser präglar Sverige just nu.

– Kristdemokraterna står i frontlinjen mot värderingskrisen, sade hon.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Näthat