Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare för Kristdemokraterna, är inte nöjt med regeringens förslag till storregioner. Arkivbild.
Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare för Kristdemokraterna, är inte nöjt med regeringens förslag till storregioner. Arkivbild.

Kristdemokraterna ställer flera krav för att fortsätta medverka i samtalen med regeringen om nya storregioner. Det bud regeringen lämnat räcker inte på långa vägar, enligt KD.

– Det är väldigt stor diskrepans mellan vad vi vill och det regeringen har presenterat, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

För att KD ska finna det meningsfullt att komma till nästa samtalsrunda, som har bestämts till den 24 november, måste regeringen gå partiet mer till mötes än hittills, enligt henne.

Vill ha fler

– Vi vill ha fler regioner än de sex som regeringen har föreslagit och mer statlig styrning av sjukvården, säger Acko Ankarberg och understryker att partiet måste ha någon form av svar på det från regeringen och det ansvariga statsrådet, civilminister Ardalan Shekarabi (S), omgående.

Hon framhåller att KD vill ha en regionreform för att öka möjligheterna till regional utveckling och att fortsätta med dagens 21 landsting är inte hållbart. Men regeringens svar hittills har mest handlat om geografi, inte vad de nya regionerna ska göra.

Regeringens plan är att tre nya storregioner/län ska bildas den 1 januari 2019. Länsstyrelser och landsting ska då slås ihop till länen/storregionerna Norrland, Svealand och Götaland. Det anses dock nu accepterat att Jämtland inte ska införlivas i Norrlandsregionen.

Före jul

Ardalan Shekarabi sade i går till TT att ett besked om det är meningsfullt att fortsätta samtalen kan komma inom några dagar. Han säger att landstingen måste veta vad som händer före jul, för att klara sin planering.

Centern har sagt att de går igenom det bud regeringen lämnat, men att många frågor återstår innan det ens är meningsfullt att prata kartor och gränser för de nya regionerna. Moderaterna har gjort klart att de vill invänta planerade folkomröstningar och opinionsundersökningar, för att veta bättre vad medborgarna anser. Om regeringen kör på utan att vänta hotar M att hoppa av.

Liberalerna säger nej till regeringens sex storregioner och Sverigedemokraterna, som inte deltar i samtalen, vill egentligen inte ha några förändringar alls.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset