KD:s partiledare Ebba Busch Thor fick se sig besegrad efter omröstningen.
KD:s partiledare Ebba Busch Thor fick se sig besegrad efter omröstningen.

Efter en lång och het debatt står det klart att Kristdemokraterna går emot partiledningen och rösta för att avveckla den så kallade decemberöverenskommelsen, DÖ.

Kristdemokraterna sade under fredagen nej till den omstridda decemberöverenskommelsen (DÖ) efter en het debatt som varade i flera timmar. Totalt blev det 89 röster för partistyrelsen – som med Ebba Busch Thor i spetsen inte ville överge DÖ – och 189 röster för att lämna DÖ.

– Faller decemberöverenskommelsen så skulle det skapa osäkerhet och en mycket svårnavigerad situation, sade hon, rapporterar Aftonbladet.

– Att bryta decemberöverenskommelsen innebär inte automatiskt nyval eller en ny talmansrunda eller att Alliansen bryts eller att KD omedelbart får en massa väljare, sade hon.


►LÄS MER: Kritiska moderater hotar sänka decemberöverenskommelsen

Partistyrelsen får nu i uppdrag att påbörja en avveckling av DÖ. Ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal var desto mer nöjd med beslutet.

– Överenskommelsen är en parentes i svensk politik, säger hon.

DÖ har sedan den röstades igenom i december varit ordentligt omdebatterad. Syftet var att göra det lättare för en minoritetsregering att få igenom sin budget, men många anser att DÖ leder till att övriga partier tvingas svika sina väljare genom att inte kunna stå upp för sin egen politik.

►Kristdemokrater vill lämna DÖ – kan bli nyval i höst

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik