"Jag kan inte för allt smör i Småland respektera det dessa flaggor står för.", skrev Kauka Antbacke.
"Jag kan inte för allt smör i Småland respektera det dessa flaggor står för.", skrev Kauka Antbacke.

I ett inlägg på Facebook jämför KD-politikern Kauko Antbacke den regnbågsfärgade prideflaggan med terrorgruppen IS flagga. Antbacke skriver vidare att det är synd om homosexuella och att Pride inte tillhör "vår kultur". Nu tar Kristdemokraterna Kronoberg avstånd från uttalandena.

Under onsdagen kunde Smålandsposten rapportera om hur Kristdemokraterna i Alvesta upprörts över att kommunen hissat Prideflaggan på kommunens officiella flaggstång. 

► LÄS MER: 16-årig flicka död – efter knivattack mot Pridetåg
 

"Det anses tydligt att Prideflaggan är viktigare än de nordiska nationaldagarna, så prideflaggan kom i hast upp i kommunens flaggstång.", skrev då gruppledaren Kauko Antbacke i partiets namn på Facebook. Antbacke är utöver sin roll som gruppledare för Kristdemokraterna i Alvesta kommunfullmäktige ledamot i kommunstyrelsen och ledamot av Kristdemokraterna distriktsstyrelse i Kronoberg.

Senare i veckan kom Antbacke att vrida upp sin kritik ytterligare ett steg. 

"Varför kallar ni er för "Pride"? Vad är det som ni är stolta över? Varför pådyvlar ni era uppförandenormer på oss? Pride tillhör inte vår kultur.", skrev han i partiets namn. Utöver detta liknade Antbacke Prideflaggan med terrorgruppen IS flagga och menade att han hatade allt "dessa flaggor står för". 

► LÄS MER: Här protesterar Zea mot homofobisk präst – med en pride-flagga
 

Antbackes uttalanden möts nu av kritik från Kristdemokraterna Kronobergs distriksstyrelse.

– Att jämföra en terrororganisation som mördar med Pride, det är fullständigt oacceptabelt och verkligen inte partiets politik, säger hon, säger distriktsordföranden Eva Johnsson till Aftonbladet och reagerar även på att Antbacke skrivit inläggen på Kristdemokraterna i Alvestas officiella Facebooksida.

► LÄS MER: Anföll Pride med kniv – andra gången

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik