Det borde vara en självklarhet att skolan ska vara trygg, skriver Ebba Busch Thor och Annika Eclund från Kristdemokraterna.
Det borde vara en självklarhet att skolan ska vara trygg, skriver Ebba Busch Thor och Annika Eclund från Kristdemokraterna.

Skolorna är inte fredade från sexuella trakasserier och övergrepp, vi föreslår fyra åtgärder för att övergrepp i skolan ska få ett stopp, skriver Ebba Busch Thor och Annika Eclund från Kristdemokraterna.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

En pojke trycker upp en tioårigflicka mot en vägg och säger att han ska ha sex med henne. Om hon berättar ska hon dö. Rektorn svarar att ”barn gör så, de håller fast, leker” och att ”tjejer är spännande för pojkar”.

Det borde vara en självklarhet att skolan ska vara trygg. Dessvärre ser vi i höstens #metoo-upprop att skolorna inte är fredade från sexuella trakasserier och övergrepp.

”Vuxna kvinnor i alla branscher frågar sig hur det kan se ut som det gör. Svaret finns här, i skolan, där allt börjar”, säger Disa Horner, initiativtagare till uppropet #tystiklassen. till DN (23/11-17).

Enligt BRÅ:s rapport ”Skolundersökning om brott” uppger nästan var fjärde flicka i årskurs 9 att hon utsatts för något sexualbrott de senaste 12 månaderna. Polisens nationella operativa avdelning har kartlagt 10 000 anmälningar om sexuellt ofredande (”Lägesbild över sexuella ofredanden samt förslag till åtgärder”). Näst efter sociala medier är skolmiljön den plats där flest unga utsätts, merparten av de utsatta är flickor under 15 år.

LÄS MER: Debatt: Våra kroppar är ingen förbrukningsvara med bäst-före datum

Vi föreslår fyra åtgärder för att övergrepp i skolan ska få ett stopp.

1. Mer tid för barnen
Föräldrar är de viktigaste personerna när det gäller att prata med barn om sexualitet, gränser och rättigheter. Barn behöver närvarande föräldrar under hela uppväxten. Därför vill vi möjliggöra mer tid för barnen genom utökad rätt till ledighet för vård av barn med fem extra dagar årligen, upp till barnet är 18 år. Föräldraförsäkringen behöver även bli mer flexibel. Vi motsätter oss regeringens nya utredningsförslag som vi anser förkortar och begränsar föräldraledighet.

2. Fler vuxna i skolan – fler kuratorer och poliser
I skolan behövs fler vuxna som kan reagera. Elevhälsan måste förstärkas så att elever kan komma i kontakt med elevhälsan varje dag. Vi vill också se lokala områdespoliser som bygger relationer till lärare och elever.

3. Förändrad lagstiftning mot näthat och nya nätpoliser
En stor del av sexuella trakasserier sker på nätet och bör hanteras på samma sätt som sexuella trakasserier i verkliga livet. Ärekränkningsbrott bör falla under allmänt åtal så att ärendet kan drivas av åklagare. Idag faller hela ansvaret för att driva processen på den som utsatts. Utöver det behövs en enhet hos polisen, en nätpolis, som arbetar riktat mot nättrakasserier.

LÄS MER: Debatt: Liberalernas nyårslöfte: Alla barn ska kunna bli det de själva vill genom en bättre skola

4. Begränsa tillgången till porr
I spåren av #metoo behöver även pornografins påverkan lyftas fram. Kriminologen Nina Rung som utrett sexuella övergrepp säger till Aftonbladet: ”De killar och män som begår övergrepp har en sak gemensamt: de har tittat på massor av porr. Det som sågs som grov våldsporr tidigare är den ”vanliga” porren i dag. Och den är bara ett knapptryck bort”. Medelåldern för när många pojkar börja porrsurfa ligger idag på 12 år. Internetleverantörerna bör ha en skyldighet att erbjuda porrfilter utan extra kostnad till de konsumenter som önskar och alla skolor ha ett porrfilter i sin digitala utrustning.

I ljuset av #metoo-rörelsen kan ingen blunda och låtsas som att vi inte vet, för nu vet vi. Med det kommer ansvar att agera. Målet måste vara att inget barn någonsin ska behöva säga #metoo.

Ebba Busch Thor, (KD) partiledare
Annika Eclund, (KD) utbildningspolitisk talesperson

LÄS MER: Så här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset