I stället för sommarlov: Kemiska experiment. Välkomna till sommarforskar-skolan.

Runt 70 elever mellan 13 och 17 år offrar två veckor av sommaren för detta. Första experimentet den första dagen är just skumormen. Iklädda vita rockar, skyddsglasögon och handskar – ett måste – blandar de väteperoxid, diskmedel och kaliumjodid samt en smula karamellfärg för effekt.

Sommarforskarskolan finns på Liljevalchs internationella läroverk i Södertälje, dit eleverna tagit sig alldeles frivilligt från hela stan. Projektledaren Sara Magnusson liknar det vid ett fotbollsläger fast för kemi, och ungdomarna själva sammanfattar det hela med ”kul”.

– Jag har varit med i två år tidigare och man får göra roliga experiment och studiebesök på olika ställen, säger Jonas Svensson som just gått ut första året naturvetenskap på Franska Skolan.

Hans labbkamrat Balázs Szakos från Internationella engelska gymnasiet säger att sommarkursen hjälpt honom i vanliga skolan.

– Det fick upp mina betyg att lära sig lite i förväg, säg-er han.

Projektet är inne på sitt elfte år och har tidigare legat under läkemedelsföretaget Astra Zeneca, som fortfarande är delaktiga men i år lämnat över skötseln till de frivilliga. Sju handledare, universitetsstudenter från olika delar av landet, lägger två veckor i Södertälje och två veckor i Göteborg för att sprida sin passion för naturvetenskaperna. 

Sara Magnusson pluggar själv industriell ekonomi i Linköping och älskar sitt sommarjobb.

– Vi kan vara förebilder som inte är stereotyper och visa att forskare inte bara är gamla män, säger hon.

Henric Lindsten
Kemiexperiment i stället för sommarlov

Jonas Svensson och Balázs Szakos labbar skumormar på sommarforskarskolan i Södertälje.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset