Vissa personer blir kända för sina gärningar. Andra för sina tillgångar. Ken Bone blir känd för sin röda tröja. Men lika snabbt som det går uppåt, lika snabbt kan det gå att kritiseras. Metro har pratat med Ken Bone, hela USA:s älskling efter den senaste partiledardebatten.

Wenn Ltd/IBL/All over press

Den mustaschprydde herren i röd tröja reste sig upp för att ställa en fråga till presidentkandidaterna under debatten som kallats för den smutsigaste någonsin. Efter det gled han runt i lokalen, pratade lite med Bill Clinton och fotade med sin engångskamera. Sedan åkte han hem för att sova.

När han vaknade dagen efter hade hans liv förändrats. Folk älskade hans vänliga uppsyn, hans röda tröja och hans lite ljusa röst. Dagen efter blev han en av USA:s mest kända mustaschmän. Det var nio dagar, 250 000 färre twitterföljare och tre bombhot sedan.

— Ja, precis. Tre olika bombhot. Närpolisen patrullerar här i krokarna och kommer göra det fram tills dess att allt det här är över, säger Ken Bone och skrattar till. 

LÄS MER: QUIZ: Så hade du röstat i presidentvalet.

När Ken Bone svarar i telefon är klockan 09.30 lokal tid i Illinois. Ett och ett halvt dygn senare ska Donald Trump och Hillary Clinton debattera för sista gången inför presidentvalet den 8 november.

Sedan dess har Ken Bone hunnit börja sälja en T-shirt med sitt ansikte på, göra ett event för Uber och bli inbjuden till Jimmy Kimmel. Om ett par timmar ska han faktiskt sätta sig på ett flyg till Las Vegas. 

— I morgon har jag använt upp all min semestertid på jobbet. Om jag missar mer än så får jag inte betalt, så jag får se till att komma tillbaka efter det, säger Ken Bone.

Det tog inte lång tid innan Ken Bone blev mer än en mustaschprydd herre i röd tröja för USA. Dagen efter debatten satt han i CNN. Sedan pratade han med Washington post. Och New York Times. Och så vidare. Och så vidare.

Det var kanske inte ett särskilt lyckat upplägg, tycker Ken Bone. 

— Det enda jag ångrar är att jag inte varit bättre på att schemalägga saker. De första dagarna gjorde jag intervjuer i 16 timmar per dygn. 

►LÄS MER: Hur en tecknad groda blev en av amerikanska valets stora frågor.

Ken Bone är den senaste internetkändisen som snabbt blåser upp, hamnar på allas läppar och där namnet och bilden på honom blir större än bara en person. Det spelades in låtar i hans ära. Det säljs tröjor med hans ansikte på. 

Sedan går det oftast åt helvete. För Ken Bone tog det exakt fem dagar innan det började braka ihop.

Ken Bone har ett konto på sajten Reddit. Där bestämde han sig för att köra en frågestund. Han körde den med sitt gamla konto på sajten, vilket innebar att alla kunde gå tillbaka i tiden och se vad han tidigare hade kommenterat. 

Och som Ken Bone hade kommenterat saker på Reddit. 446 gånger, närmare bestämt.

Bland annat hade han kollat på pornografi med gravida kvinnor (som han kallade för ”beautiful human submarines”) och kommenterat bilder från”Celebgate”, när flera kvinnliga kändisar fick sina mobiltelefoner hackade. Där kommenterade han att han var glad för att ha sett en skådespelerskas butthole). 

Dessutom hade han diskuterat fallet med Trayvon Martin, den sjuttonårige obeväpnade svarta mannen som sköts ihjäl av en man i ett medborgargarde som patrullerade sitt område. Skytten frikändes i rätten, och Ken Bone skrev att skotten uppenbarligen var ”legally justified”. 

LÄS MER: Grammisvinnare tonsatte Trump och Clinton i presidentdebatt

Det var när det uppmärksammades som Ken Bones kungakrona hamnade på sniskan. 

När jag frågar om hans kommentarer på Reddit blir Ken Bone tyst en sekund innan han svarar. 

— Det var flera tidningar som publicerade en hel del som inte var särskilt smickrande för mig. Allt du säger online är inte perfekt. Det här är inte officiella uttalande eller pressreleaser, det är skämt och kommentarer på internet.

Han förstår ändå att folk reagerade på det han tidigare skrivit.

— Det enda som gjorde mig arg var när en tidning fick det att framstå som att jag försvarade skjutningen av Trayvon Martin - en ung, svart man som blev skjuten och där skytten sedan blev frikänd i rätten. Det jag menade var alltså var alltså att rätten rättfärdigade det juridiskt, men det betyder inte att jag tyckte skjutningen var okej. Det var en ung man som dödades och det är en tragedi, säger han.

Ken Bone förstår att människor blir arga men tycker inte att kommentarerna ger en rättvisande bild av honom. Det finns kommentarer där han försökt hjälpa offer för sexuellt våld och människor som blivit hemlösa. Han förstår att det inte lyfts fram av alla, men han menar att han är mer än ett ”weirdo”. 

►LÄS MER: Det här vill Trump göra om han blir president

— Jag bad faktiskt inte om att bli internetkändis. Det hände bokstavligt talat över natten. Jag vaknade på morgonen och trodde att allt var som vanligt, kanske att jag skulle få göra någon intervju med lokal media. Nu sitter jag helt plötsligt och pratar med dig. Det är en överraskning även för mig.

Ken Bone vet att allt det här snart är över. Han har koll på hur internet och samtiden fungerar. Snart är han glömd av de flesta och den här tiden är snart förbi.

Men inte riktigt än. Först ska den sista debatten klaras av.

—  Efter det har jag en del intervjuer, men det börjar lugna ner sig. Snart är det tillbaka till det normala. När folk inte längre ringer och vill prata med mig och mitt vanliga liv är tillbaka kommer det vara skönt, det också. Jag tyckte verkligen om hur det var tidigare och jag har haft roligt nu, men jag har verkligen inga problem med att återgå till hur det var förr, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset