Kennedy Bakircioglu ordnade tre poäng för Hammarby borta mot Gefle.
Kennedy Bakircioglu ordnade tre poäng för Hammarby borta mot Gefle.

Det var ett möte som andades kris och måsteångest – hos båda lagen. Då gav Kennedy Bakircioglu sitt Hammarby andrum i bottenstriden med en sylvass passning och en bombsäker straff:– Perfekt skott, perfekt fot, perfekt teknik, berömmer mittfältskollegan Philip Haglund efter 2–0-segern mot Gefle på lördagseftermiddagen.

Det skiljde bara sex poäng mellan tabelljumbon Gefle och gästande Hammarby på kvalplats inför matchen på Gavlevallen.

Bakircioglus perfekta fot och ett taktiskt drag av Nanne Bergstrand avgjorde krismötet.

Innermittfältaren Philip Haglund skickades ut på vänsterytterplats och rev från den positionen gång på gång sönder Gefles defensiv, precis som Hammarbytränaren hade tänkt sig:

– Jag behövde en spelare som kan diagonallöpa in i straffområdet och Philip är väldigt löpstark. Det är svårt att fånga upp en så stark spelare i löpningen och hålla emot när han kommer.

Vilket var precis vad Haglund gjorde både när han tåade in 1–0 tolv minuter in i matchen och i situationen som gav en straff tjugo minuter senare.

– Vid 1–0 är det en fin lobb av Kennedy. Jag hinner kasta ett öga på målvakten och ser att han är på väg ut och försöker bara få en touch på den, säger Haglund.

"Kapar mig"

TT: Hur upplever du läget som ger straff?

– Erik (Israelsson) ska väl skjuta vid straffpunkten någonstans, så tar den på deras spelare. Jag upptäcker det i tid och sticker mot bollen, ser att deras målvakt är på väg ut och hinner peta till bollen innan han kapar mig.

Straffen satte Bakircioglu på kraft i vänstra hörnet.

Hela lagets defensiv, som Hammarby tränat extra på, resulterade i nollan bakåt.

– Det betyder väldigt mycket mentalt. Vi har släppt in för många mål. Har gjort två, tre mål i tidigare matcher utan att gå ifrån dem med poäng men i dag tar vi tre tack vare att vi håller tätt bakåt, säger Haglund.

"Pratat mycket"

I derbyförlusten senast krävde några fans Nanne Bergstrands avgång.

Philip Haglund "förstår fansens frustration", säger att den "egentligen visar hur mycket de bryr sig" – men visst har turbulensen satt press på laget.

– Vi har pratat mycket med varandra. Vi har hållit ihop som grupp. Vi har fokuserat mycket på det vi kan påverka och inte lyssnat på folk runtomkring oss.

TT: I dag möttes ni faktiskt av jubel inför matchen. Inte ett enda burop?

– Jamen alltså Bajens fans! Det finns så många supportrar som står bakom vårt lag även i tider när det är jobbigt – det visar väldigt mycket deras kärlek till klubben.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset