Kent: ”Det är ingen hipsterskit” De som vill se Kent i Melodifestivalen hoppas förgäves. – Eller jo, efter presskonferensen är det straight to Melodifestivalen. Det är grande finale – det sista magplasket, säger Jocke Berg på skämt.
Kent: ”Det är ingen hipsterskit” De som vill se Kent i Melodifestivalen hoppas förgäves. – Eller jo, efter presskonferensen är det straight to Melodifestivalen. Det är grande finale – det sista magplasket, säger Jocke Berg på skämt.

Kent släpper sitt tionde studioalbum ”Jag är inte rädd för mörkret”. Metro var på plats när bandet kallade till presskonferens.

På små bord i Stora salongen i Berns i Stockholm står vinflaskor uppradade – ett rött bordsvin, ett vitt vin och ett rött så kallat prestigevin som alla går under namnet Kent Edizione. Framför flaskorna ligger mastodontboken ”Lägg er inte i!” – ett samarbete mellan bandet och illustratören Jesper Waldersten som kom till under skapandet av bandets tionde studioalbum ”Jag är inte rädd för mörkret”.  
– Vi får inte en massa pengar för vinet och boken. Vi släpper dem för att vi har möjligheten att göra det, säger bandet.

Nya skivan beskriver de som ”välkomnande”. 
– Det är ingen hipsterskit. Skivan är inte gjord för en liten grupp utan för alla, säger Martin Sköld. 

Inte heller frågorna om bandets nya skiva är till för en liten grupp. I vanliga fall när svenska artister släpper skivor ger de enskilda intervjuer. Kent väljer i stället att hålla en presskonferens för journalister, bloggare och fans – något som har mött kritik från journalisthåll.
– Det fanns inte mycket tanke bakom, det kändes bra att alla är välkomna, säger bandet.

”Jag är inte rädd för mörkret” har spelats in under 17 intensiva dagar i Saint Rémy de Provence i södra Frankrike. 
– När man spelar in en skiva vill man hamna på ett ställe där man kan tänka klart tankarna. Om man är i Stockholm vet man att det blir mycket privatliv och det blir svårt att få fokus i det man gör. När man åker någonstans får man, från det man vaknar till det man går och lägger sig, tid att slutföra saker, säger sångaren Joakim Berg.  

Enligt honom är det ingen risk att Kent kommer att göra som The Ark och The Soundtrack of Our Lives och sluta släppa skivor.
– Nej, vi har ingen lust att lägga av, säger Joakim Berg.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset