På fredag inleder Kent sin avskedsturné i Linköping. Arkivbild.
På fredag inleder Kent sin avskedsturné i Linköping. Arkivbild.

På fredag ställer sig Kent på scen för att genomföra den första av 28 konserter på bandets avskedsturné. – Hela turnén är ett välplanerat självmord, säger Lia Merkel, som har följt bandet genom åren och köpt biljett till två av konserterna.

Slutet närmar sig. Kents fans har haft sedan mitten av mars på sig att smälta beskedet att bandet tackar för sig efter mer än 20 år tillsammans. På fredag inleds en avskedsturné som färdas genom fyra länder innan det är tänkt att de sista tonerna bandmedlemmarna någonsin spelar med varandra ska klinga ut i Stockholmsnatten den 17 december.

Inför den allra sista konserten – ett ur fansens synvinkel betraktat monumentalt ögonblick – planeras redan nu en hyllningsparad med strikt klädkod: svart underdel och vit överdel.

"Bitterljuva känslor"

Men dit är det månader kvar. Först ska turnén inledas i Linköping, och särskilt för ett lokalt Kent-fan är det ett tillfälle som bara inte får missas.

– Det är konstigt nog första och sista gången jag kommer att se dem. Det känns lite märkligt, säger Linköpingsbon Mikael Detlefsen.

Han tror att mötet med bandet kommer att kännas bitterljuvt:

– Kent har alltid funnits med, nästan som en vän. Det kommer säkert att kännas vemodigt, speciellt när man hör de gamla låtarna som man har minnen kopplade till. Så jag kommer nog att vara lite gråtmild men det är samtidigt härligt också. Det är blandade bitterljuva känslor.

"Välplanerat självmord"

Sedan går Kent-tåget vidare, med stopp från norr till söder. Stockholmsbon Lia Merkel, som ska gå på två av konserterna, säger att hon uppskattar storleken på Kents sista turné.

– Jag tycker att det är fint att de gör sitt avsked så tillgängligt för så här många. De är ändå folkliga, så det är klart att de ska göra det. Sedan hoppas jag att de fortsätter vara väldigt konsekventa i sin hybris som de har haft under hela den här perioden, säger hon.

Att Kent har någonting alldeles särskilt planerat för sin sista konsert är nog ingen vild gissning. Det handlar ändå om bandet som bad sin publik komma klädd i vitt på den historiska spelningen på Stockholms stadion 2003.

– Jag hoppas att någonting liknande kommer att hända nu, eftersom de verkligen har slagit på stora trumman. Hela turnén är ett välplanerat självmord. Jag uppskattar det storhetsvansinnet, säger Lia Merkel.

Henrik Montgomery/TT
Kent gör sin sista spelning någonsin i Stockholm den 17 december. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset