"Vi lever som andra alla andra par", säger Inger Forsgren.
"Vi lever som andra alla andra par", säger Inger Forsgren.

Inger Forsgren diagnostiserades med hiv 1986. Nio år senare träffade hon sin stora kärlek – Kent Forsgren. Hiv-diagnosen har aldrig varit ett problem i deras relation. – För mig var det ingen stor fråga. Inger var Inger och inte sin diagnos, säger Kent.

För 21 år sedan träffades Inger och Kent Forsgren, i dag 61 och 54, genom gemensamma bekanta. Kent visste direkt vad han ville.

– Jag visste då att det var henne jag ville leva resten av livet med, och att vi tillsammans skulle skapa vår framtid, säger Kent.

► LÄS MER: 7 viktiga framsteg i arbetet med hiv

För Inger var det inte lika självklart. Hon sa till honom att det inte var någon idé att de inledde ett förhållande, eftersom hon hade hiv.

– “Du kan glömma mig”, sa jag. Många var rädda och jag tänkte att det var lika bra att göra processen kort. Men det hade jag inte så mycket för och det är jag glad för i dag. Han svarade “Jag vill gifta mig med dig i alla fall”. Redan där så hade han avdramatiserat det hela, säger Inger.

► LÄS MER: Daniel, 26, om att dejta med smittfri hiv

Till en början kände Inger en oro för att smitta Kent med hiv, berättar hon. Då gällde inte samma råd och rön som i dag, och bromsmedicinerna hade precis kommit.

– Vi pratade otroligt mycket om det. Han sa “är det så så är det väl så”. Punkt, säger Inger.

– Jag har aldrig varit rädd för att få hiv. Snarare var det hon som var orolig att överföra sjukdomen till mig. Jag kollade mig då och då för att hon ville det, säger Kent.

► LÄS MER: Quiz – hur mycket kan du om hiv?

I dag finns ingen rädsla kvar. Inger har smittfri hiv, vilket är fallet för 95 procent som lever med hiv i Sverige i dag. Det betyder att virusnivåerna är så låga att det inte går att överföra, vilket är möjligt genom medicinering.

– Gemene man känner inte till smittfri hiv och det finns fortfarande folk som inte tror på det, men det är mest deras problem. Jag blir trovärdig i och med att jag lever med en man som inte har det. Jag tror inte, jag vet. Det är en stor skillnad, säger Inger.

► LÄS MER: 9 vanliga myter om hiv – det här borde du ha koll på

Hon berättar att många blir förvånade när de hör att hon som hivpositiv har levt med en hivnegativ man i 21 år.

– Vi måste våga prata om det. Det finns en okunskap om hiv och det finns en okunskap om huruvida man smittar eller inte. Många tror att man inte kan få det om man inte tillhör en riskgrupp, säger Inger.

– Det är många kvinnor som lever med hiv i dag, men det är vi som är tystast. Vem som helst kan få hiv om man inte skyddar sig.

► LÄS MER: Gustav Fridolin ”Oacceptabelt stora skillnader i kvaliteten på sex- och samlevnadsundervisningen”

Har diagnosen påverkat er relation på något sätt?


– Nej. Vi lever som alla andra par. Vi pratar sällan om det här. Det enda är att han frågar om jag har tagit min medicin. Det är det enda som är markant i vardagen, säger Inger.

– Ja, i så fall är det att vi har kommit varandra oerhört nära och ofta tas som nyförälskade, säger Kent.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hiv