Kerry: 426 barn dog i gasattacken Scanpix
Kerry: 426 barn dog i gasattacken Scanpix

FN:s provtagning i Syrien är avslutad – och en militär insats kan komma att avgöras av analyssvar från FOI:s labb i Umeå.

Men USA hyser inga tvivel: Det var kemvapen och det var regimen som använde dem.

Utrikesminister John Kerry gav på fredagskvällen besked om vad USA kommit fram till: Minst 1 429 människor dödades i kemvapenattacken i Syrien den 21 augusti.

Minst 426 barn fanns bland de dödade.

Kerry listade vad USA med hjälp av underrättelseuppgifter kunnat konstatera: Assad-regimens styrkor fanns på plats flera dagar före attacken och hade fått instruktioner att bland annat använda gasmasker.

USA vet varifrån raketerna sköts, och var de slog ned – raketerna skickades enbart från regimkontrollerade områden och slog bara ned i rebellkontrollerade områden.

USA håller det för "högst otroligt" att rebellerna skulle ha använt kemvapen.

USA har redan tidigare sagt att Bashar al-Assads regim är skyldig och att supermakten kan tänka sig att ingripa militärt på egen hand.

– Det kommer inte involvera några soldater på marken. Det kommer inte vara odefinierat. Och USA kommer inte ta ansvar för ett inbördeskrig som redan är i full gång, sade Kerry om de möjliga alternativ president Obama kan komma att välja.

– Vad han än väljer att göra kommer att vara ett begränsat och skräddarsytt svar för att se till att diktatorn ställs till svars för sin brutala användning av kemiska vapen, sade Kerry, enligt Reuters.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset