Flera skadade lastbilar i den hjälpkonvoj som attackerades i måndags.
Flera skadade lastbilar i den hjälpkonvoj som attackerades i måndags.

Krismötet om Syrien i FN:s säkerhetsråd blev ett ordkrig mellan stormakterna USA och Ryssland – med direkta och indirekta anklagelser om ansvar för attacken mot en hjälpkonvoj.USA:s utrikesminister kräver att den syriska regimens stridsflyg får flygförbud.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov krävde i ett anförande i säkerhetsrådet på onsdagen en "grundlig opartisk utredning" av attacken mot en hjälpkonvoj i måndags.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax beskrev Lavrov dessutom attacken som en granatattack, snarare än en flygbombning. USA har pekat ut Ryssland eller Syrien som ansvariga för attacken, men båda länderna har förnekat ansvar.

Gick ut hårt

När den amerikanske utrikesministern John Kerry fick ordet gick han ut hårt mot sin ryske kollega. Att lyssna på Lavrov, beskrev Kerry, kändes som att befinna sig i ett "parallellt universum".

Han sade också att attacken mot hjälpkonvojen väcker djupa tvivel om Ryssland och den syriska regimen verkligen vill leva upp till avtalet om vapenvila. Vapenvilan kan bara räddas om Ryssland tar på sig ansvaret för flera flyganfall den senaste tiden, enligt Kerry som även pekade på att bara syriska och ryska flygplan varit aktiva i de områden i norra Syrien där hjälpkonvojen attackerades.

Ryssland: Amerikansk drönare

Från ryskt håll hävdades det i stället att en amerikansk drönare, som lyft från militärbasen Incirlik i Turkiet, befann sig nära konvojen i samband med attacken.

– Farkosten flög in över staden Oram al-Kobra, där konvojen befann sig, flera minuter innan den (konvojen) fattade eld och lämnade 30 minuter senare, sade Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet.

Han anklagade inte direkt USA som ansvariga för attacken, men pekade på att den militära drönaren har kapacitet att utföra attacker med "hög precision".

John Kerry krävde att Ryssland tvingar Syrien att hålla sina stridsflygplan på marken, för att kyla ner situationen och rädda vapenvilan.

– Om det händer finns det en chans att återfå trovärdigheten i den här processen, sade John Kerry.

Sergej Lavrov lovade under mötet att all information som Ryssland har om attacken mot hjälpkonvojen ska göras offentlig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset