USA:s utrikesminister John Kerry i FN:s säkerhetsråd.
USA:s utrikesminister John Kerry i FN:s säkerhetsråd.

Krismötet om Syrien i FN:s säkerhetsråd blev ett ordkrig mellan stormakterna USA och Ryssland – med direkta och indirekta anklagelser om ansvar för attacken mot en hjälpkonvoj.– Det var en ganska tuff stämning, säger utrikesminister Margot Wallström (S), som var på plats.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov krävde i ett anförande i säkerhetsrådet på onsdagen en "grundlig opartisk utredning" av attacken mot en hjälpkonvoj i måndags. USA har pekat ut Ryssland eller Syrien som ansvariga för attacken, men båda länderna har förnekat ansvar.

Gick ut hårt

När den amerikanske utrikesministern John Kerry fick ordet gick han ut hårt mot sin ryske kollega. Att lyssna på Lavrov, beskrev Kerry, kändes som att befinna sig i ett "parallellt universum".

Han sade också att attacken mot hjälpkonvojen väcker djupa tvivel om Ryssland och den syriska regimen verkligen vill leva upp till avtalet om vapenvila. Kerry pekade även på att bara syriska och ryska flygplan varit aktiva i de områden i norra Syrien där hjälpkonvojen attackerades.

Ryssland: Amerikansk drönare

Från ryskt håll hävdades det i stället att en amerikansk drönare, som lyft från militärbasen Incirlik i Turkiet, befann sig nära konvojen i samband med attacken.

– Farkosten flög in över staden Oram al-Kobra, där konvojen befann sig, flera minuter innan den (konvojen) fattade eld och lämnade 30 minuter senare, sade Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet.

Han anklagade inte direkt USA som ansvariga för attacken, men pekade på att den militära drönaren har kapacitet att utföra attacker med "hög precision".

Pentagon förnekar

Amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon förnekade på onsdagskvällen det ryska påståendet.

– Ingen av våra flygfarkoster – bemannad eller obemannad, från USA eller från koalitionen – var ens i närheten av Aleppo när den humanitära konvojen attackerades, säger Jeff Davis, talesperson för Pentagon.

John Kerry krävde under krismötet att Ryssland tvingar Syrien att hålla sina stridsflygplan på marken, för att kyla ner situationen och rädda vapenvilan.

– Om det händer finns det en chans att återfå trovärdigheten i den här processen, sade John Kerry.

Sergej Lavrov lovade under mötet att all information som Ryssland har om attacken mot hjälpkonvojen ska göras offentlig.

Wallström: Hård ton

Margot Wallström satt med i rummet när säkerhetsrådet möttes och beskriver stämningen som tuff.

– Det är helt oacceptabelt att man bombar livsmedelskonvojer och humanitära konvojer och det framgick väldigt tydligt, säger hon till TT.

TT: Hur var stämningen mellan John Kerry och Sergej Lavrov?

– Det är en uppriktig och hård ton mellan dem men jag tror att de har vant sig vid det, det är deras sätt att kommunicera.

Aleppo 24 News/AP
Flera skadade lastbilar i den hjälpkonvoj som attackerades i måndags.
Pontus Lundahl/TT
Utrikesminister Margot Wallström (S) var på plats i rummet under säkerhetsrådets krismöte.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset