Harriet Wallberg. Arkivbild.
Harriet Wallberg. Arkivbild.

Andra universitet slarvar också vid tillsättningar av gästprofessorer. Det säger Harriet Wallberg med anledning av granskningen av Karolinska institutet.– Sandlådeargument, svarar utredaren Sten Heckscher.

I den rapport som presenterades i måndags går juristen Sten Heckscher och hans kollegor hårt åt Karolinska institutets (KI) hantering av det så kallade Macchiarini-ärendet.

Men rapporten ger en missvisande bild, säger den tidigare rektorn, tillika före detta universitetskanslern, Harriet Wallberg till TT.

– Heckscher påstår att jag inte vet vad det är att vara en statlig myndighet. Det är en oerhört grov anklagelse, säger hon.

I rapporten slås bland annat fast att man inte följde gällande regler och rutiner när kirurgen Paolo Macchiarini anställdes som gästprofessor vid Karolinska institutet (KI).

Men enligt Harriet Wallberg har det slarvats vid ett flertal andra universitet vid anställningar av gästprofessorer, inklusive Stockholms universitet där Sten Heckscher suttit i styrelsen.

"Så det var"

TT: Men det gör väl inte slarvet vid KI mindre allvarligt?

– Så kan man tänka, men det man inte tänker på är att en gästprofessor inte är en fast anställning. För dessa fanns mycket mer stringenta rutiner. Det jag vill visa är att det var så här det såg ut vid den här tiden, säger Harriet Wallberg.

Utredaren Sten Heckscher ger dock inte mycket för Wallbergs argument.

– Vi har granskat Karolinska institutet och inte några andra lärosäten. Det här är något slags sandlådeargument tycker jag, säger Sten Heckscher.

Drivande

Dessutom, säger han, går rekryteringen av Paolo Macchiarini inte att jämföra med en rekrytering av en "vanlig" gästprofessor.

– Vanligtvis är gästprofessorn redan professor vid ett annat lärosäte och någon man känner väl. Men Macchiarini hade ingen akademisk tjänst och han hade nyligen befunnits icke-professorskompetent vid ett annat universitet. Dessutom fanns varningssignaler beträffande hans moraliska vandel. I det läget skulle varje ansvarig chef ta reda på mer, men det gjorde aldrig Harriet Wallberg, säger Sten Heckscher.

– Vad gäller själva sakfrågan så tycks Harriet Wallberg vara den enda som inte riktigt förstår vilken roll hon har spelat här. Hon har ju drivit den här rekryteringen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset