Trinh Xuan Thanh i rätten i Hanoi.
Trinh Xuan Thanh i rätten i Hanoi.
Tyskland/Vietnam TT

En vietnamesisk tidigare byggbolagschef som tros ha kidnappats i Berlin i somras har ställts inför rätta i Vietnams huvudstad Hanoi. Mannen riskerar nu dödsstraff.

Den 52-årige Trinh Xuan Thanh misstänks för korruption i samband med att han ledde en statlig byggkoncern i den kommunistiska enpartistaten. Hans tyska försvarare har nekats inresa till landet och utländska journalister är portade från rättegången, rapporterar tyska Der Spiegel.

Fallet skapade stor uppmärksamhet i somras då Thanh, som sökt asyl i Tyskland, försvann under kuriösa omständigheter och senare dök upp i statlig vietnamesisk tv, där han hävdade att han rest tillbaka till hemlandet frivilligt. Den förklaringen avfärdades av tyska utrikesdepartementet, som i rasande tonfall anklagade Vietnams säkerhetstjänst för att ha kidnappat Thanh. 52-åringens tyske advokat berättade också att vittnen sett Thanh övermannas av beväpnade agenter i parken Tiergarten i centrala Berlin och föras bort i en bil med tjeckiska registreringsskyltar.

Utöver Thanh åtalas ytterligare 21 tidigare bolagschefer för korruption och andra brott. Vietnam är ett av få länder i världen där korruption bestraffas med döden. Sedan 2011 har fler än 430 människor avrättats i den kommunistiska diktaturen.

Domen väntas om cirka två veckor, enligt Der Spiegel.

Trinh Xuan Thanh i rätten i Hanoi.
Trinh Xuan Thanh i rätten i Hanoi.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset