En representant från de Nigerianska myndigheterna (i mitten) välkomnar några av flickorna sedan de blivit fria ur Boko Harams fångenskap.
En representant från de Nigerianska myndigheterna (i mitten) välkomnar några av flickorna sedan de blivit fria ur Boko Harams fångenskap.

21 av de över 200 skolflickor som 2014 kidnappades av den jihadistiska gruppen Boko Haram i staden Chibok i Nigeria har släppts i en fångutväxling, enligt lokala myndigheter.De befinner sig nu i frihet i huvudstaden Abuja.

Det var BBC som först rapporterade om frigivningen, som senare bekräftades av presidentkansliet.

– Det är bekräftat att 21 av de saknade Chibok-flickorna har släppts, säger presidentens talesman Garba Shehu till nyhetsbyrån AFP.

Enligt Shehu släpptes flickorna efter förhandlingar mellan Boko Haram, Röda Korset och regeringarna i Nigeria och Schweiz.

– Förhandlingarna kommer att fortsätta, säger han.

Lokala källor uppger för AFP att det skedde en fångutväxling i Banki i nordöstra Nigeria, och att skolflickorna släpptes i utbyte mot fyra Boko Haram-fångar. Flickorna fördes sedan till Nigerias huvudstad Abuja.

Men enligt informationsminister Lai Mohammed har ingen fångutväxling skett.

– Det är ett frisläppande, resultatet av smärtsamma förhandlingar och förtroende från båda sidor, säger han till AFP.

Aisha Yesufu vid organisationen Bring Back Our Girls understryker att flickornas identiteter ännu inte har bekräftats.

Omkring 270 flickor i Chibok kidnappades av Boko Haram i april 2014, men över 50 av dem lyckades fly samma dag. Över 200 av flickorna har saknats sedan dess. Det har flera gånger kommit uppgifter om att några av flickorna skulle ha blivit fria, men de har till övervägande delen aldrig kunnat bekräftas.

Boko Haram svor 2015 trohet till Islamiska staten och kallar sig numera för Iswap.

AP/TT
En bild från en video som Boko Haram, som numera kallar sig Iswap, släppte 2014 och som påstås visa några av de bortförda skolflickorna
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset